Kreml: Frysningen av finska bankkonton ett svar på västs ”ovänliga handlingar”

Kreml: Frysningen av konton är ett svar på västmakternas åtgärder mot Ryssland, skriver Reuters. 

Finlands ambassad i Moskva.
Vera Arhippainenvera.arhippainen@hbl.fi
18.05.2023 13:45 UPPDATERAD 18.05.2023 14:23
Finlands ambassad i Moskva och Finlands generalkonsulat i Sankt Petersburg fick i slutet av april tillgången till beskickningarnas ryska bankkonton frysta. Det här blev känt tidigare i veckan.
På onsdagen sa utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) att Ryssland lovat utreda ärendet, men Finland har fortfarande inte fått ett svar.
Nu har Kreml kommenterat frysningen av den finska ambassadens konton.
Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att Ryssland aldrig lämnar ”ovänliga handlingar” obesvarade:
”Detta är inte ett initiativ från rysk sida. Vi reagerar på den situation som skapats av myndigheterna i flera länder i det kollektiva väst, inklusive, till vår beklagande, Finland”, säger Peskov enligt Reuters.

Ryska ambassaden kommenterade

Rysslands ambassad i Helsingfors kommenterar även på onsdagen det som hänt på sin hemsida och skriver att de vill ”klargöra kärnan i frågan”.
De skriver att den ryska ambassaden i Finland har befunnit sig i en liknande situation sedan hösten förra året och bara fått använda Nordea som bank. 
”Överföringar till ambassadens konto kräver en långvarig godkännandeprocess, för vilket det dessutom tas ut en ’oöverkomlig’ avgift på 5 000 euro, oavsett överföringsbeloppet”, skriver de på sin hemsida.
Finlands ambassad i Moskva har fått möjligheten att använda en rysk bank, enligt ambassaden.
De skriver vidare att de varnat flera gånger för de att tvingas vidta motåtgärder om förfarandet fortsätter. ”Bollen ligger på den finska sidan”, avslutar de med. 

Haavisto: Finland har inte fryst några ambassadkonton

Utrikesminister Haavisto sa på onsdagen att det verkar ha förekommit liknande problem för andra europeiska länder i Ryssland, även om Finlands problem är i den allvarligare ändan.
Han antydde att det förekommit tal om ”ömsesidighet” från Rysslands sida, men avfärdade själv det och sa att Finland inte har fryst några ambassadkonton.
– Man har tyckt att västländer försvårat de ryska ambassadernas verksamhet, men här är det bra att konstatera att EU:s sanktioner inte riktar sig mot Rysslands diplomatiska representation eller mot konsulat, sa Haavisto.

ANDRA LÄSER