Medier: Utredning som kan fälla Bojo är klar

"Partygate"-skandalen dominerar den brittiska politiken, så till den milda grad att premiärministerns veckoliga frågestund nästan förvandlats till ett korsförhör. I dag är det åter dags för Boris "Bojo" Johnson att pressas av kritikerna i underhuset – samtidigt som en utredning av skandalen uppges vara klar.

En Johnson-kritisk demonstrant på Parliament Square i London på tisdagen.
26.01.2022 10:14 UPPDATERAD 26.01.2022 10:51
Det är en stadig serie läckor från residenset 10 Downing Street som fått den brittiske ledaren att sitta löst. Både bilder, e-post och videor visar hur kretsen kring Boris Johnson festade och kalasade när det var som hårdast covid-lockdown under 2020 och 2021.
Johnson själv har bett om ursäkt för en del av händelserna, men hänvisat till att han inte vill föregripa tjänstemannen Sue Grays utredning. Hon ska fastslå om Johnson och medarbetarna gjort fel.
I går kom ännu en vändning – nu har även polisen börjat utreda kalasen. Londonpolisen har noterat uppgifterna som kan innebära att “allvarliga och uppenbara" brott mot pandemirestriktioner har begåtts på såväl Downing Street som i regeringskvarteren Whitehall i allmänhet, hette det i en kommuniké.
Johnsons högerparti Tories vill gärna stå för lag och ordning, varför en sådan brottsmisstanke kan slå extra hårt.
Brittiska medier rapporterade först att polisens åtgärder innebar att Gray skulle pausa sin utredning. Men nu har ITV i stället fått signalen att Gray redan är klar, och kan komma att lägga fram sina rön i dag eller i morgon.
– Jag har fått höra att det är en rapport som blir väldigt obekväm läsning för premiärministern och Tories ledamöter, säger mediebolagets politikreporter Robert Peston.
Premiärministerns frågestund i underhuset i London inleds klockan 14 finsk tid.

ANDRA LÄSER