The Rasmus tar ställning för återbördandet av Parthenons skulpturfriser – spelar i Aten i kväll

En rad rockstjärnor lyfter i kväll fram frågan om skulpturfriserna vid Parthenon-templet i Aten, en långvarig tvist mellan Grekland och Storbritannien.

Parthenon-templet i Aten lockar mängder av turister varje år.
The Rasmus hör till dem som uppträder vid konserten Desmond Child Rocks the Parthenon måndag kväll tillsammans med artister som Alice Cooper, Bonnie Tyler och svenska musikern Andreas Carlsson. Konserten hålls på den antika utomhusteatern Herodes Atticus på sluttningen av Akropolisklippan, där Parthenontemplet tronar högst upp.
Den drivande kraften för konserten är amerikanska musikern och producenten Desmond Child, som tillsammans med The Rasmus sångare Lauri Ylönen skrev låten Jezebel, Finlands Eurovisionsbidrag i år. Att återförena friserna vid Parthenon är ett syfte som står Child nära hjärtat, och han som ofta verkar i kulisserna har för en gångs skull en större roll i rampljuset. Han kommenterar för Rockpages.gr: "Under en enda kväll får jag vara stjärnan! Nå, sist och slutligen är det sångerna som är stjärnorna. Från sina platser kommer publiken inte att se Parthenon men från scenen kommer jag att se och rikta sången dit upp."
Skulpturfrisen från Parthenon finns utställd vid British Museum i London.
Frågan om vem Parthenonfrisen tillhör är en utdragen tvist. I början av 1800-talet skeppades de från Aten till London, där de i dag finns utställda på British Museum. Grekland har uttryckt önskemål om att de skall återbördas till landet, som på den tid de fördes bort var en del av det osmanska riket och ingen självständig stat.
Läs mer om antikens arv och vem det rätteligen tillhör i Pia Ingströms intervju från 2019 med Björn Forsén, direktor för Finlands Atheninstitut 2018–2020.

ANDRA LÄSER