Polisen grep drönarflygare – misstänks för försök till smygtittande och luftfartsförseelse

Polisen i Helsingfors har gripit en person som misstänks för flera brott i samband med att ha flugit med drönare ovanför en folksamling.

Jenny Bäckjenny.back@hbl.fi
10.08.2022 20:35
En person har gripits misstänkt för försök till smygtittande, luftfartsförseelse och olovligt framförande av fordon i samband med att personen flugit en drönare, meddelar Helsingforspolisen. Gripandet skedde på onsdagen.
Enligt polisens pressmeddelande hade personen flugit en fjärrstyrd drönare ovanför en folksamling, i närheten av några hotellfönster i Helsingfors. Därmed misstänks personen för luftfartsförseelse och försök till smygtittande. Att personen utöver det misstänks för olovligt framförande av fordon hänger ihop med drönarens vikt – väger den över 500 gram ska den som manövrerar den registrera sig och avlägga ett prov.
Polisen påminner om vikten av att följa reglerna då man flyger drönare. Till dem hör också till exempel förbud mot att flyga drönare på områden där det är förbjudet eller begränsat. Vid olovligt flygande kan polisen beslagta drönaren.
Under onsdagskvällen då UEFA Supercup-matchen spelas är det förbjudet att flyga med drönare på ett område med en radie på 500 meter runt Olympiastadion, påminner polisen. Förbudet upphör klockan 3 på morgonen.

ANDRA LÄSER