Förödande jordskalv i Haiti – dödssiffran stiger

Minst 29 personer har omkommit efter en kraftig jordbävning i Haiti. Skalvet drabbade främst de södra delarna. Enligt seismologer riskerar dödssiffran att öka kraftigt på grund av skalvets magnitud.

Arkivbild från jordbävningskatastrofen 2010.
14.08.2021 20:16 UPPDATERAD 14.08.2021 22:16
Skalvet med styrkan 7,2 inträffade på lördagseftermiddagen och klassades med röd varningsflagg av USA:s geologiska myndighet USGS. Dess centrum låg i de södra och sydvästra delarna av landet, på den landtunga som sträcker sig ut i Karibiska havet.
– Tyvärr så är det stor risk att många omkommit och att det blir stor förödelse i en så här stor jordbävning, säger Björn Lund, seismolog vid Lunds universitet i Sverige, till TT.
Omfattningen av skador och dödsfall är ännu svår att överblicka. Premiärminister Ariel Henry har utfärdat nödläge i en månad och är på väg till området för skalvets centrum, där ett katastrofcentrum har upprättats. Henry säger att jordbävningen orsakat "enorma skador", och förödelsen verkar vara störst i områdena runt Grand'Anse och Nippe.

Började i bergen

Jerry Chandler, som är ansvarig för en civilskyddsmyndighet i Haiti, kan bekräfta att minst 29 personer har omkommit. Bedömare tror att dödstalet kan komma att stiga kraftigt.
Skalvet, som inträffade omkring 16 mil från huvudstaden Port-au-Prince, var ännu kraftigare än den förödande jordbävningen 2010, då magnituden uppmättes till 7,0.
– Den började uppe i bergen, mitt på halvön i ett mindre tätbebyggt område, men sprickzonen sträcker sig flera mil västerut mot staden Les Cayes där 130 000 personer bor. Det finns stor risk för att skakningarna blivit stora där, säger Lund.
Jordbävningen med ett långt efterskalv kändes i stora delar av landet, och bilder från Les Cayes visar hur flera hus rasat samman.
– Alla kände skalvet och blev oerhört rädda, säger Tony Boursiquot, som arbetar för hjälporganisationen Hoppets stjärna i Haiti.

Försöker nå elever

Boursiquot befann sig i hemmet i Port-au-Prince under jordbävningen. Organisationen driver bland annat skolor för 3 600 barn i sju projekt. Några av dem finns i drabbade områden.
– Just nu försöker vi ta reda på hur våra barn har klarat sig. Än har vi inte fått några besked om materiella skador eller förlorade människoliv från våra projektbyar, säger Myrtha Dór, som också arbetar för Hoppets stjärna.
Kollegan Boursiquot lägger till:
– Folket i landets södra del kände av skalvet allra mest. Vi har fått rapporter om förstörda hus och kyrkor. Det rapporteras också om skadade och döda, särskilt från staden Jeremie.
En tsunamivarning utfärdades omedelbart, men den kunde senare dras tillbaka.
Den katastrofala jordbävningen i januari 2010 fick enorma konsekvenser.
– Det som visade sig så tydligt för elva år sedan var att Haiti inte haft möjlighet, eller vilja, att satsa på att bygga jordbävningssäkert. Där med blir katastrofen så mycket större, säger seismologen Björn Lund.

Amerikansk hjälp

Dödstalet vid och efter skalvet 2010 angavs till cirka 100 000 i internationella beräkningar, medan regeringen uppskattade att mellan 220 000 och 316 000 människor fått sätta livet till. Skalvet inträffade drygt två mil från Port-au-Prince.
– Om en så här stor jordbävning sker under ens hus kanske man inte klarar sig oavsett, men byggnader en bit bort skulle klara sig om viljan att bygga bättre fanns. 2010 rasade till och med presidentpalatset, inte ens där hade man funderat på jordbävningsrisken när man byggde, säger Lund.
Den politiska situationen i Haiti, på ön Hispaniola, är dessutom skakig. Den förvärrades när landets president Jovenel Moîse mördades i sitt hem den 7 juli.
USA:s president Joe Biden har lovat omedelbar hjälp till den krisande önationen.

Haiti

Med drygt 11 miljoner invånare är Haiti Karibiens mest folkrika nation.
Landet ligger i Karibiska havet, där det delar ön Hispaniola med grannlandet Dominikanska republiken.
Ön delades redan på 1600-talet i två delar – en del som hölls av Frankrike och en av Spanien. Efter ett slavuppror utropades 1804 Haitis självständighet. Det nya landet blev historiskt som det första som avskaffade slaveriet.
Men någon långvarig stabilitet har Haiti aldrig lyckats uppnå. 1800-talet präglades av fortsatta krig, och under 1900-talet avlöste de grymma regimerna varandra.
Den senaste epoken kan sägas ha inletts med det katastrofala jordskalvet 2010 som krävde hundratusentals liv. Efteråt hölls ett val vars resultat ifrågasattes kraftigt. Inte heller påföljande val 2015 och 2016 ledde till någon stabil ledning i landet.
När president Jovenel Moîse mördades i sitt hem den 7 juli i år förvärrades situationen ytterligare och instabiliteten anses vara omfattande.

ANDRA LÄSER