Institutet för hälsa och välfärd: 236 nya fall av covid-19

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är nu det enda sjukvårdsdistrikt där antalet smittfall per 100 000 invånare under de 14 senaste dygnen är över 100.

Finlands kapacitet att göra coronavirustest är över 26 000 test per dag, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Arkivbild.
17.01.2021 14:30 UPPDATERAD 17.01.2021 15:50
Fram till söndagseftermiddagen hade 40 337 fall av covid-19 konstaterats i Finland, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Det är 236 fler än ett dygn tidigare.
Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare de senaste 14 dygnen, är 61,8. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är det enda sjukvårdsdistrikt där incidensen är över 100, närmare bestämt 105,2.
Fram till fredagseftermiddagen hade 62 fall av den variant av coronaviruset som har spridits i och från Storbritannien konstaterats i Finland, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Därtill har två fall av den virusvariant som först upptäcktes i Sydafrika konstaterats i Finland.
Fram till fredagseftermiddagen hade 618 dödsfall som haft koppling till covid-19 rapporterats i Finland, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Institutet har slutat publicera en bedömning av hur många personer som tillfrisknat efter att ha insjuknat i covid-19 och nöjer sig i stället med att konstatera att största delen av dem som smittats har blivit friska.
I fredags fick 145 personer i Finland sjukhusvård på grund av covid-19, uppger Institutet för hälsa och välfärd. 28 av dem fick intensivvård.
Enligt institutets vaccinationsregister hade man fram till fredagseftermiddagen gett 43 143 vaccindoser mot coronaviruset i Finland. Institutet uppskattar att det verkliga antalet doser är större eftersom vaccinationsregistret uppdateras med fördröjning.
Läkemedelsbolagen Pfizers och Biontechs coronavirusvaccin fungerar så att de som vaccineras får två vaccindoser med minst tre veckors mellanrum.
Pfizer och Biontech har meddelat att de inte kommer att kunna leverera så många vaccindoser som planerat till Finland nästa vecka. Enligt läkemedelsbolagen är orsaken ändringar i produktionsprocessen.
Detsamma gäller också för andra länder i Europa.

Så här rapporteras coronasiffrorna

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.
I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.
Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.
Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.

ANDRA LÄSER