Behöver du en amfibisk landstigningsbåt? Försvarsmaktens materiel auktioneras ut i Åbo på torsdag

På torsdagen auktionerar Försvarsmakten ut gammalt militärt materiel i Pansio i Åbo. Runt 190 föremål kommer att auktioneras ut.

En av tre amfibiska landstigningsbåtar som auktioneras ut av Försvarsmakten i Åbo på torsdagen.
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
07.09.2022 18:36 UPPDATERAD 08.09.2022 07:50
Betoningen ligger på det marina och med på listan finns bland annat utombords- och dieselmotorer och tio olika båtar, berättar auktionsförrättaren Heikki Välimäki.
– Efterfrågan på båtarna är oftast stor och de före detta amfibiska landstigningsbåtarna intresserar säkert många. Vi har tre stycken som auktioneras ut i morgon. Den här sortens båtar används inte längre av militären och är ett försvinnande nationalarv, säger han.
Den ovanligt stora mängden utombordsmotorer och reservdelar för fordon som auktioneras ut tror Välimäki att också kan locka köpare. 
I samarbete med bolaget Millog har Försvarsmakten arrangerat öppna auktioner för allmänheten sedan 1944. I regel har auktionerna ordnats två gånger per år i Tammerfors samt på andra håll i landet.
– Privatpersoner köper föremålen för eget bruk eller säljer vidare. Upplevelseföretag har också börjat köpa försvarets gamla fordon som de sedan använder för olika evenemang.
Välimäki har själv figurerat i arrangemangen av auktionen i över fyrtio års tid.
– Under mina 43 år har vi hållit auktionerna runtom i Finland, bland annat i Tusby, Helsingfors, Kuopio och Kajana för att nämna några.
Intresset för auktionerna brukar vara stort och Välimäki uppskattar att några hundra personer kommer att infinna sig i Pansio på torsdag.
– Om det skulle finnas många båtar av märket Buster i morgon så skulle vi kunna vara helt säkra på att många köpare dyker upp, nu har vi bara två stycken. Men jag tror att landstigningsbåtarna och motorerna nog väcker intresse, säger han.
Auktionen ordnas på Pansiovägen 52 klockan 10. Det är fritt inträde men deltagande kräver registrering.

ANDRA LÄSER