PL-spelare åtalad – misshandlade katt

West Ham-spelaren Kurt Zouma och hans bror Yoan filmade sig själva när de misshandlade en katt.Nu blir de åtalade av djurskyddsorganisationen RSPCA

Kurt Zouma blir åtalad av djurskyddsorganisationen RSPCA.
17.03.2022 06:31 UPPDATERAD 17.03.2022 10:14
Filmen väckte avsky när den publicerades av tidningen The Sun. Medan kameran rullar sparkar Kurt Zouma sin egen katt som det vore en målvaktsutspark. Reaktionerna blev mycket starka och nu kan det få ett rättsligt efterspel.
Nu blir bröderna åtalade av den brittiska djurskyddsorganisationen RSPCA.
Enligt engelsk lag kan vem som helst väcka så kallat enskilt åtal mot någon för att få en domstol att ta upp ett misstänkt brott. RSPCA har satt i system att ta misstänkta fall av djurplågeri till domstol.
Det är dock inte säkert att en domstol väljer att ta upp fallet. Skulle Zouma hamna inför rätten riskerar han fängelse. Maxstraffet för djurplågeri i England är fem års fängelse.
Kurt Zouma blev bötfälld av sin klubb och fick sina katter omhändertagna av myndigheterna. Men fransmannen har fortsatt att få speltid i West Ham av managern David Moyes. Något som väckt kritik.
Kurt Zouma blev även av med ett sponsorkontrakt med Adidas på grund av händelsen. Hundratusentals människor har skrivit på ett upprop på nätet för att han ska bli åtalad och han har även blivit utbuad under Premier League-matcher – även av klubbens egna fans.

ANDRA LÄSER