Långvariga HBL-journalisten Thure Malmberg död

På måndagen nåddes HBL:s redaktion av sorgebudet att vår mångåriga medarbetare Thure Malmberg har avlidit i sviterna av covid-19 i en ålder av 84 år.

Thure Malmberg
Jörn Lundstenjorn.lundsten@hbl.fi
23.11.2022 09:40 UPPDATERAD 23.11.2022 15:46
Thure Malmbergs bana som journalist på HBL inleddes 1965 efter att han hade avlagt journalistexamen i Stockholm. Han kom sedan att stanna hela sitt yrkesverksamma liv på Hufvudstadsbladet, med undantag för en period på fem år då han var chef för Sveriges turistbyrå i Helsingfors.
Som journalist på HBL:s redaktion verkade Malmberg bland annat som redaktionssekreterare och senare som långvarig redaktionschef och biträdande redaktionschef. När HBL 1997 tillsatte sin första läsarombudsman var Thure Malmberg det naturliga valet.
För läsarna var Thure Malmberg kanske ändå mest känd för sitt djupa kunnande inom sjöfart och turism. Bland annat ansvarade han i tjugo år för den årliga bilagan Hamn och sjöfart.
Som den joviala och sociala person han var föll det sig också i många år naturligt för Malmberg att leda Hufvudstadsbladets populära läsarresor till olika delar av världen.
Thure Malmberg har publicerat flera böcker om den finländska passagerarsjöfartens historia, bland annat De vita båtarna (1970), Människor och båtar (1983) och Bore 1897–1997 som han gav ut tillsammans med Pär-Henrik Sjöström 1997. Han har också premierats flerfaldigt för sitt maritima författarskap. Bland annat belönades han 2011 med Stiftelsen Sveriges Sjömanshus litteraturpris och på självständighetsdagen 1999 tilldelades han årets kulturpris i Sibbo.

ANDRA LÄSER