Extremvärmen fortsätter hela veckan

Pappa Petteri med Niclas och Emil Vaarnanen bor i Tölö och har ofta simmat vid stranden. Det hör till vanligheten att killarna tar ett dopp på Sanduddens badplats efter Helsinki Cup. Bild: Niklas Tallqvist

Att den här sommaren är extremt varm är ingen överdrift: juli månad är varmare än vanligt. Inte sedan 1981 har juli i Helsingfors varit så här varm. Ambulanssjukvården i Nyland får in 80-100 patienter dagligen till följd av hettan.

Enligt Meteorologiska institutet har mätstationen vid Helsingfors-Vanda flygplats räknat ut att juli månad i år är 5 grader varmare än genomsnittet för samma period mellan 1981-2010.

– Jag skulle säga att 5 grader är mycket. Det är ovanligt med sådana här temperaturer över 30 grader. Det började redan i juni. Det händer kanske vart trettionde år, säger Jani Parviainen, meteorolog på Meteorologiska institutet.

Temperaturer på 30 grader kommer att fortsätta veckan ut i Nyland. På onsdagen uppmättes nästan 34 grader i delar av Nyland.

– Vi förväntar oss inget regn de närmast kommande dagarna. Det kommer att vara torrt ute. Eventuellt kan det komma en dusch av regn på måndag nästa vecka men det är svårt att säga med säkerhet, säger Parviainen.

I Lappland förväntas något kyligare temperaturer, men de gäller inte för Nyland.

– Du kan inte riktigt fly den här hettan eftersom det är 30 grader överallt, säger Parvianen.

Det rekordhöga UV-indexet på 6 fortsätter och varning för skogsbränder råder i hela landet.

Läs också: "Sommarvärmen ger sig inte – se till att svalka och skydda dig"

Patienter drabbas av värmen

Som HBL rapporterade på tisdagen är Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) hårt belastat till följd av hettan.

Ambulanssjukvården i Nyland får i snitt in mellan 80-100 patienter dagligen till följd av värmeböljan. Många patienter är redan kroniskt sjuka.

– Om man har hjärtsvikt så blir den värre av hettan. Många äldre orkar inte med den här värmen. Och de som vanligtvis dricker lite borde nu dricka konstant, säger Maaret Castrén, verksamhetsdirektför för enheten Akuten vid sjukhusdistriktet.

Enligt Castrén är fallen av värmeslag, med symtom som ryggstörningar och andningssvårigheter, tack och lov inte så vanliga.

En annan del av patienterna kommer in för att de har kombinerat ledighetens varma dagar med fritidsaktiviteter och alkohol.

Bild: Niklas Tallqvist

Känner du igen den här hettan från tidigare år?

– Inte har vi haft det så här varmt så här länge tidigare. Vi är inte vana att ta hand om oss i hettan.

Castrén berättar att det, oavsett ålder, är viktigt att få i sig dryck med elektrolyter, som kolsyrat vatten eller läskedrycker som Fanta.

– Vi som har äldre i vår närhet borde ringa och påminna och motivera att de ska dricka ordentligt. Och äta även fast man inte är hungrig, särskilt sval mat för då äter du oftast mer.

60 timmars väntetid på akuten

Vid veckosluten får man räkna med att behöva vänta i upp till 60 timmar på akutmottagningarna vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

– Veckosluten är de allra svåraste, då har vi brist på sjukskötare. Hela problemets kärna är att både hemsjukvården har brist, staden har brist och vi har brist. När patienterna kommer in på jouren är där också brist, säger Castrén.

I skrivande stund ser läget aningen ljusare ut på akutmottagningarna då många av patienterna efter midsommarhelgen har fått komma vidare. Men Castrén understryker att det är mer än sannolikt att man återigen får vänta upp till 60 timmar på akuten nu på veckoslutet.

Akutmottagningspersonalen på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt vädjar nu till alla att inte komma in till akuten om ärendet inte faktiskt är akut.

– Om du är tidskritiskt sjuk ska du förstås komma. Det är inte fråga om sådant. Men att du inte får tid till din hälsovårdscentral är till exempel inte akut, säger Castrén.

I första hand uppmanas man att ta kontakt med Jourhjälpen på telefonnumret 116 117 innan man tar sig till en akutmottagning.

Värmeböljor har funnits i alla tider.

Klimatförändringarna förstärker dock hettan och gör dem mer vanligt förekommande.

Om hettan vi upplever just nu beror på klimatförändringarna, är svårt att säga.

Enligt Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, beror extremhettan på varm luft som tillsammans med ett högtryck har skapat ett statiskt läge.

Den kanadensiska staden Lyttons temperattturrekord på 49,6 gradet för två veckor sedan är ett typexempel på det här.

Kännetecken för klimatförändringarna är stark värmebölja och kraftigt regn.

En potentiell räddning för människor skulle kunna vara fontäner och sprutande vatten på vissa platser för att ge människor möjlighet att svalka sig.

Källa: TT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning