Extremväder sätter sina spår – försäkringarna är oklara

Ett par kramas medan de tittar på förödelsen i Ahrweiler-Bad Neuenahr den 15 juli, 2021. Bild: Christof Stache

Det råder enighet om extremväderfenomenen – de blir vanligare. Vi måste lära oss leva med det säger meteorologi professor – varningssystem och nya sätt att bygga på, säger jätteförsäkringsbolag.

I juli månad har vi läst om extrem hetta och skogsbränder i Nordamerika, ovädret Elsa som drabbade Karibien, jordskred i Japan, översvämningar i Kina, kraftig nederbörd i Belgien och extrema översvämningar i västra Tyskland.

– Vi måste få ner utsläppen, men också börja anpassa oss till det nya klimatet, sade Gunilla Svensson, professor i meteorologi, expert på globala klimatmodeller på Stockholms universitet, i en kommentar till TT om översvämningarna i Tyskland.

Stormen Elsa som drar upp från Karibien mot solskensdelstaten. Bild: This National Oceanic and Atmospheric Administration/Lehtikuva-AFP

Professorn säger att den extrema nederbörden i Tyskland av allt att döma har med klimatförändringarna att göra. Ett exempel som professorn lyfter fram är att stadsplaneringen måste tänkas om.

Förstörelse vanligare

Sett ur ett ekonomiskt perspektiv är slutsatsen i stort sätt densamma, vi är tvungna att tänka om. De nya utmaningar som klimatförändringarna medför är något som försäkringsbolagen följer noggrant.

I juni rapporterade Miami Herald att över 50 000 försäkringar i Florida sägs upp. De är för riskabla för försäkringsbolagen och därför inte gynnsamma investeringar. Just nu pågår orkansäsongen i solskensdelstaten.

Flygbild av ett totalförstört område i Blessem i Erftstadt distriktet i västra Tyskland, den 16 juli, 2021. Bild: Sebastien Bozon

Ett av världens största återförsäkringsbolag, tyska Hannover RE, ifrågasätter inte klimatförändringen utan ser den som ett faktum – något som kan påverka möjligheten att teckna försäkringar i framtiden.

"Som en försäkrare är försäkringsbarheten och prissättningen inom områden i katastrofrisk en mycket viktig fråga. Och vi ser för närvarande hur extrema väderhändelser påverkar stora områden i Tyskland och andra delar av Europa. Det har alltid hänt över hela världen och vissa regioner drabbas mer än andra. Det finns dock bevis för att frekvensen och kraften av naturkatastrofer som översvämningar, torka och andra klimatrelaterade händelser ökar", skriver Janine Bernkurth på Hannover RE i ett mejl till HBL.

Kaoset fortsätter

Tidigare i veckan rapporterades om nya regnmoln på väg in över de katastrofdrabbade delstaterna Rheinland-Pfalz och Nordrhein-Westfalen. Sammanlagt har kring 200 personer dukat under och för ett par dagar sedan sakande fortfarande 30 000 hushåll el och dricksvatten.

Flygbild av ett totalförstört område i Blessem i Erftstadt distriktet i västra Tyskland, den 16 juli, 2021. Bild: Sebastien Bozon

Utöver de förlorade liven är den ekonomiska skadan otrolig. Den tyska federala regeringen har fattat beslut om ett stödpaket på 200 miljoner euro, men den summan lär inte täcka alla kostnader. Som indikator räknar tyska banverket Deutsche Bahn med reparationskostnader på 1,3 miljarder euro.

Förebyggande åtgärder och varningssystem kommer att vara viktiga framöver. Dessutom borde vi återutvärdera hur och vad vi bygger, både material och metoder, skriver Bernkurth.

En totalt översvämmad gata i Ahrweiler-Bad Neuenahr i västra Tyskland, den 15 juli, 2021. Bild: Christof Stache

"Användningen av trä som naturligt råmaterial, även ur CO2-synvinkel, är mycket efterfrågad just nu. [Men] det handlar också om att skapa mera grönområden i städer, förnybar energi alltså utvecklingsplaner i allmänhet", skriver Bernkurth.

I dag bygger vi bulken av all infrastruktur i betong, något som Günther Filz, professor i strukturer och arkitektur vid Aalto-universitetet, säger inte alltid är optimalt. I Finland har vi till exempel tillgång till trä och andra goda alternativ.

– Vi tror att alla världens resurser alltid är tillgängliga. Det här är helt fel sätt att se på saken. Varför ska vi bygga på samma vis i Helsingfors som man bygger i Sahara, Yemen, eller Kina? säger Filz.

Ur försäkringsperspektiv utvärderar Hannover RE hela tiden situationen tillsammans med klienter. Det som står klart är att fokus kommer ligga på hållbarhet.

"[Och] frågan uppstår om vissa områden kommer att vara försäkringsbara om frekvensen och förlustbeloppen ökar för mycket", skriver Bernkurth.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning