Extremt rörigt schema, eller? Så semestrar och vikarierar ministrarna

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) inledde veckan, men redan på tisdag tar utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) över uppdraget som ställföreträdande statsminister. Arkivbild. Bild: Laura Kotila/Statsrådets kansli

Sammanlagt sju olika ministrar sköter uppdraget som ställföreträdande statsminister i juli.

Under måndagen har justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) fungerat som Finlands ställföreträdande statsminister. Orsaken är att statsminister Sanna Marin (SDP) har semester fram till juli månads slut, och regeringen måste alltid ha en ledare.

På tisdag tar åter utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) över för ett par dagar. På fredag är det dags för familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) att sköta uppdraget en dag innan Henriksson åter är tillbaka för veckoslutet.

Bakom det som kan låta som ett extremt rörigt schema finns ett tydligt upplägg.

Då regeringen bildas utses samtidigt ställföreträdare till statsministern. Den första ställföreträdande statsministern är alltid det andra största partiets minister, alltså för tillfället finansminister Annika Saarikko (Centern).

Om hon inte är på plats ska den minister som har flest ministerdagar bakom sig sköta uppdraget. För tillfället är det Haavisto efterföljd av Henriksson och Kiuru. Även jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (Centern), Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) och kommunminister Sirpa Paatero (SDP) kommer att agera ställföreträdande statsminister under juli månad.

Fem ministrar för beslutförhet

Anna-Maja Henriksson säger att uppdraget för hennes del under måndagen inte innebar några stora förändringar jämfört med en normal arbetsdag.

– Förra veckan var ännu väldigt arbetsdryg med alla gränsförhandlingar, men den här dagen har varit lugnare för regeringens del. Men man vet aldrig vad som händer och statsmaskineriet måste alltid fungera oberoende av om statsministern är på plats eller inte, säger Henriksson.

För att regeringen ska vara beslutsför måste minst fem ministrar närvara. Ministrarnas sommarledigheter är därmed schemalagda så att regeringen under hela sommarens gång ska kunna fatta beslut.

Längden på de olika ministrarnas semestrar varierar. Marins semester är cirka fyra veckor lång och hon inledde semestern den 5 juli. Henriksson ser framemot att få inleda sin semester på måndag, den 19 juli.

– Hundra procent ledig är man antagligen aldrig från detta ämbete, men min målsättning är att hålla ledigt i fyra veckor. De lediga veckorna är helt nödvändiga efter en extremt ansträngande och arbetsdryg vår och vinter, säger Henriksson.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning