Extremt ovanlig tumlare räddades i Nagu – första bilderna på över 20 år

Tumlaren simmade oskadd i väg. Bild: Anna-Silja Suutarinen

Valen hade fastnat i ett laxnät utanför Lillandet.

En rådig insats räddade ett exemplar av en av Finlands mest hotade arter, Östersjötumlaren, utanför Lillandet i Nagu i Åbolands skärgård, meddelar Miljöministeriet.

Händelsen inträffade den 13 december när Anna-Silja Suutarinen och Kimmo Kallinen i Käldinge på Lillandet skulle ta upp sina nät. I det nät som lagts ut vid hemstranden sprattlade en ytterst sällsynt tumlare.

Först trodde Kallinen att en säl hade fastnat i nätet, men snart klarnade det att den sprattlande fångsten var något betydligt ovanligare.

– Min man ringde efter mig till stugan och jag rusade ner till stranden med kameran i högsta hugg. Jag blev så förvånad att jag kippade efter andan. Jag har alltid varit fascinerad av valar och kände direkt igen den: tumlaren hade blåshål i nacken, ryggfena och ett för valar typiskt knarrande läte, berättar Suutarinen.

För ett par år sedan då Suutarinen fyllde 50 år fick hon en efterlängtad valsafariresa till Island och Kanada.

– Döm om min förvåning då vi nu fick besök av en val vid vår egen hemstrand. Det är alldeles fantastiskt.

Försiktigt befriade Kimmo Kallinen tumlaren genom att skära sönder nätet, en operation som inte var alldeles enkel i och med att fångsten sprattlade och vred på sig alldeles förfärligt.

– Vi pratade lugnande med tumlaren medan han skar loss den. Efteråt vilade den sig en stund i strandbrynet innan den simmade i väg på valfiskars karakteristiska guppande sätt, säger Suutarinen och passar på att framföra en julvädjan:

– Jag vill uppmana alla människor att sluta slänga efter sig skräp som kan hamna i havet.

Kimmo Kallinen som är en erfaren jägare uppskattar att tumlaren var 1,20 meter lång och vägde ungefär 35 kilo.

Tumlarpopulationen i Finland klassificeras som akut hotad. Få finländare har någonsin sett den delfinliknande valen, som blir ungefär 1,5 meter lång. Man räknar med att det på sin höjd finns 500 tumlarindivider kvar i Östersjön.

De påträffas ändå årligen på Östersjöns öppna havsområden, främst i sydväst. I sällsynta fall rör de sig närmare kusten.

Tumlaren skars loss ur laxnätet. Bild: Anna-Silja Suutarinen

Tumlaren är den enda valarten som regelbundet förekommer i Östersjön. Ännu för hundra år sedan var det relativt vanligt att få syn på en tumlare i de finska kustområdena, skriver Miljöministeriet. Men tumlarbeståndet i Östersjön minskade dramatiskt i början av 1900-talet, bland annat till följd av miljögifter. En annan orsak till nedgången var att arten blev en bifångst i det allt mer intensiva fisket.

Utöver detta bedöms störningar till följd av mänsklig aktivitet, såsom undervattensbuller, i dag utgöra de största hoten mot tumlaren.

Forskare applåderar därför Anna-Silja Suutarinens och Kimmo Kallinens räddningsaktion i Nagu på luciadagen.

– En oerhört fin insats. Såvitt jag vet är det här också den första tumlare som fotograferats i finländska vatten på över 20 år. Av storleken att döma verkar det vara fråga om en ung individ, som sannolikt är född i fjol, säger projektchef Olli Loisa vid Åbo yrkeshögskola som ansvarar för artuppföljningen, pressmeddelandet.

– Tack vare akustisk övervakning vet man att tumlare förekommer ute på öppna havet i sydväst. Ett fåtal förekommer också i kustvattnen, så tumlaren hör fortfarande till våra arter. Det är dock närmast en lyckträff att få syn på en tumlare, så sällsynta är de, fortsätter Loisa.

Också konsultativa tjänstemannen Penina Blankett, som ansvarar för frågor som rör tumlarskyddet, tackar Suutarinen och Kallinen för insatsen.

– Fiskarnas föredömliga räddningsinsats är synnerligen viktig. Varje individ är värdefull med tanke på tumlarpopulationens fortlevnad, säger Blankett i ett pressmeddelande.

Med tanke på artskyddet är det viktigt att alla observationer av tumlare rapporteras. Tumlarobservationer kan rapporteras på miljöförvaltningens webbplats: https://www.ymparisto.fi/sv

De flesta finländare har aldrig sett en tumlare. Bild: Anna-Silja Suutarinen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning