Extrem hetta i Australien slår ut elnätet

Bild: Greg Wood

Australien har drabbats av en extrem värmebölja som bland annat belastar elnäten. Myndigheterna varnar för eventuella elavbrott och skogsbränder i flera delstater.

I New South Wales varnar myndigheterna för "katastrofala förhållanden" på grund av hettan för första gången sedan 2013, rapporterar

Guardian. Under fredagen förväntas temperaturen stiga till runt 40 grader i bland annat Sydney, Canberra och Adelaide.

Australiska energioperatören Aemo meddelar att man eventuellt måste stänga av eldistributionen tidvis för att se till att elnätet inte överbelastas. Tidigare i veckan var 90 000 hushåll i södra Australien utan el. Elförbrukningen ökar under värmeböljor i landet bland annat på grund av den ökade användningen av luftkonditioneringsapparater och fläktar. Flera medier uppger att fläktar sålt slut på en del varuhus.

Tiotals personer har förts till sjukhus i södra Australien de senaste två dygnen för symptom de drabbats av på grund av hettan. Myndigheterna uppmanar folk att inte anstränga sig och att hålla koll på framför allt hur barn och äldre mår i värmen.

Också djur har drabbats av hettan. Enligt ABC har över hundra så kallade flyghundar, fruktfladdermöss, dött i värmen och trillat ner från träd. Myndigheter och djurorganisationer påminner också folk att ta hand om sina sällskapsdjur och uppmanar att ställa ut vattenkärl i skuggan så att också fåglar och vilda djur ska kunna svalka sig. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning