Terrormisstanke vid taxiexplosion i Liverpool – tre gripna

En taxibil exploderade utanför ett sjukhus i Liverpool på söndagen. Bild: Peter Byrne/TT-AP-PA

En taxibil har exploderat utanför ett sjukhus i Liverpool. En man har dödats och en har fått allvarliga skador. Tre män har gripits under preliminära terrormisstankar.

Explosionen inträffade vid klockan elva på förmiddagen lokal tid, utanför ett kvinnosjukhus.

– Så här långt förstår vi det som att den inblandade bilen var en taxi som körde fram till sjukhuset strax före explosionen, sade Merseyside-polisens chef Serena Kennedy vid en pressträff under eftermiddagen, enligt bland andra tidningen Liverpool Echo.

Under söndagskvällen, efter rapporter om polistillslag vid bostäder på olika håll i Liverpool, meddelades ett tre män gripits i enlighet med den brittiska terrorlagstiftningen.

De tre männen är alla mellan 20 och 30 år gamla. Det har inte sagts något närmare om vad de misstänks ha gjort.

Avvaktande uttalanden

Utredningen började i ett tidigt skede ledas av en anti-terrorenhet inom polisen, även om det då inte betraktades som ett terrorrelaterat brott.

Personen som skadades i smällen fick allvarliga, men inte livshotande, skador.

Det kan dröja innan polisen kan slå fast exakt vad som har hänt, sade Serena Kennedy. Allmänheten har uppmanats att behålla lugnet, om än vara på sin vakt.

– Vi håller öppet när det gäller orsaken till explosionen, men givet hur den inträffade så kommer anti-terrorpolisen leda utredningen med stöd från Merseyside-polisen, sade polischefen.

Spärrats av

Polisen håller området utanför sjukhuset avspärrat. Under söndagen har en bombgrupp varit på plats, men det är oklart om den har behövt bistå brottsutredarna.

Sjukhuset ligger strax sydost om Liverpools stadskärna. Det tar i huvudsak emot kvinnliga patienter, men tar med anledning av explosionen inte emot några alls för tillfället.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning