41 döda, nästan 239 skadade i Istanbul

Bild: Ozan Kose

Dödssiffran efter attacken mot Istanbuls internationella flygplats är uppe i 41 då gärningsmännen inte inkluderas, säger turkiska myndigheter. Bland offren finns också utländska medborgare men nationaliteterna har inte uppgetts.

Antalet skadade är 239, många av dem med allvarliga skador.

Yildirim säger att tre gärningsmän öppnade eld mot passagerare på flygplatsen, därefter sprängde de sig själva. Han säger att de första tecknen tyder på att extremistorganisationen IS står bakom attacken.

Inga uppgifter om finländska offer

Utrikesministeriet har inte fått uppgifter om vare sig skadade eller döda finländare i attacken. Totalt 382 finländare har gjort en reseanmälan om att de befinner sig i Turkiet men det verkliga antalet torde vara betydligt större.

Nina Vaskunlahti som är Finlands ambassadör i Ankara uppmanar alla finländare som befinner sig i Istanbul att undvika att åka till flygplatsen och att kontakta sin researrangör eller flygbolag. Vaskunlahti säger att ambassaden inte kontaktats av oroliga anhöriga som misslyckats med att kontakta finländare i Turkiet.

Ministeriet informerar bland annat på sociala medier.

Ambulanser kör skadade till sjukhus medan polisen blockerar utfartsvägarna från flygplatsen. Bild: SEDAT SUNA

Flygplatsen Atatürk i Istanbul var mätt i antalet passagerare världens 11:e största flygplats i fjol.

I fjol reste cirka 62 miljoner passagerare via flygplatsen.

Flygplatsen har två terminaler, en mindre och äldre samt en ny och större internationell terminal.

Bilar som kommer till flygplatsen måste köra via en kontrollpunkt. För att komma till terminalen måste man gå genom säkerhetskontrollen.

Eldgivning och explosioner

Enligt de turkiska myndigheterna sköt polisen mot de misstänkta gärningsmännen för att hindra dem vid ingången till den internationella avgångshallen.

Justitieminister Bekir Bozdag har uppgett att en av terroristerna öppnade eld. Också ögonvittnen har uppgett att de hört ljud från skjutvapen.

– Enligt de uppgifter som jag fått var det en terrorist som öppnade eld med en Kalasjnikov vid ingången till den internationella avgångshallen och utlöste sedan sin sprängladdning, sade Bozdag enligt nyhetsbyrån AP.

Ett tjugotal ambulanser anlände till terminalen enligt CNN Turk. Ögonvittnen som kanalen intervjuat säger att explosionerna orsakade panik och fick folk att rusa omkring.

"Liknar inte PKK"

Terrorforskaren Hans Brun tycker att det är för tidigt att spekulera kring dådet, men säger att beteendet inte liknar PKK:s nuvarande beteendemönster, då de sällan ger sig på civila mål. Därför fokuserar han i första hand på olika jihadistiska grupper eller utbrytargrupper från PKK.

Han anser att en möjlig tolkning är att dådet är ett sätt för IS, som just har förlorat al-Falluja i Irak, att göra sig påminda.

– Det är en tänkbar tolkning utifrån det vi vet just nu. Vi har sett liknade attacker i Jordanien och Libanon de senaste dygnen som inte har fått lika mycket uppmärksamhet i Skandinavien. Det kan handla om att man vill göra sig påmind och visa att man fortfarande har kapacitet och förmåga att agera, säger Brun till TT.

Han har själv varit på flygplatsen många gånger och har alltid uppfattat säkerheten som väldigt bra.

– Det är verkligen sorgligt och beklämmande att folk kommer till skada, säger han.

En man sover på sitt baggage medan passagerare väntar utanför flygplatsen efter bombdåden. Bild: Ozan Kose

Manar till samarbete

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömer attacken mot flygplatsen i starka ordalag. Syftet är helt klart ett försök att underminera Turkiet genom att utgjuta oskyldiga människors blod, säger presidenten enligt Reuters.

"Om stater, och hela mänskligheten, inte går samman och för en gemensam kamp mot terrororganisationer, kommer alla möjligheter som vi fruktar besannas en efter en", säger han i ett uttalande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning