Terrormisstänkt bombman skadad på bussterminal i New York

En bomb exploderade i en underjordisk tunnel i centrala New York under rusningstid på måndagsmorgonen. Den man som bar bomben fäst vid sin kropp skadades vid explosionen. Bild: Lehtikuva / AFP / Bryan R. Smith

En bombexplosion på en bussterminal skakade New York på måndagen. Borgmästaren talar om en terrorattack. Fyra personer skadades – bland dem bombmannen själv.

Den explosion som skakade en tunnelbanestation på Manhattan i New York var ett försök till terrorattack, enligt stadens borgmästare. Fyra personer skadades, inklusive gärningsmannen som har gripits.

Den misstänkte 27-årige terroristen hade enligt poliskällor fäst en rörbomb av enklare slag vid kroppen. Han tros ha agerat på egen hand, säger borgmästare Bill de Blasio som inte heller kopplar några andra händelser till explosionen.

Tillfrågad om 27-åringen inspirerats av terrororganisationen IS säger Andrew Cuomo, guvernör för delstaten New York, att mannen "påverkats av sådana grupper". Den gripne kommer ursprungligen från Bangladesh där han inte är känd av polisen sedan tidigare. Mannen besökte senast sitt hemland i början av september.

Detonationen skedde vid tunnelbanestationen som ligger i anslutning till bussterminalen Port Authority. Bussterminalen är USA:s största och ligger bara ett kvarter från turistmagneten Times Square. Mycket folk var i rörelse, eftersom attacken ägde rum strax före klockan sju på måndagen, mitt i morgonrusningen.

Ingen ådrog sig livshotande skador i explosionen, men 27-åringens skador på händer och överkropp är allvarliga.

Tack vare övervakningskameror finns händelsen på film. Bilderna visar en man som ligger ned i en tunnel som förbinder Times Square med Port Authority.

– Folk flydde i panik uppför trapporna. Alla var skräckslagna och skrek, säger vittnet Diego Fernandez.

Polisen evakuerade snabbt tunnelbanestationen och spärrade av närliggande gator, som fylldes med utryckningsfordon. Staden är på helspänn inför det stundande helgfirandet, som varje år kulminerar på nyårsafton då Times Square fylls med hundratusentals människor.

– Det här är New York. Sanningen är att vi utgör en måltavla för många av dem som vill markera mot demokrati och frihet, säger Andrew Cuomo.

Explosionen inträffade bara sex veckor efter terrordådet på en cykelbana på sydvästra Manhattan. Då dödades åtta människor som mejades ned av en uzbekisk invandrare i en hyrd lastbil. Det var den första terrorattacken i New York med dödsoffer efter 11 september-dådet 2001 då över 2 700 människor fick sätta livet till.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03