Explosion nära exledaren utreds i Libanon

Saad al-Hariri lämnade posten som Libanons premiärminister i fjol. Arkivbild. Bild: Hassan Ammar/TT-AP

Libanesiska säkerhetsstyrkor utreder en explosion som för knappt två veckor sedan inträffade nära den bilkonvoj där landets tidigare premiärminister Saad al-Hariri färdades.

Expremiärministern reste genom Bekaadalen i östra Libanon, i en konvoj med 30 bilar som var utrustad med robotstörningssystem, när händelsen ägde rum. 500 meter bort hittades resterna av en detonerad robot.

Ingen kom till skada i detonationen och för att inte riskera att ge konflikten i landet ytterligare bränsle valde al-Hariri att "hålla den hemlig och invänta de berörda säkerhetsstyrkornas slutsatser", skriver hans kansli i ett uttalande.

Saad al-Hariri anses vara landets ledande sunnimuslimska politiker. Han avgick i oktober 2019 efter veckor av regeringskritiska massdemonstrationer och sedan dess har det ansträngda läget i landet eskalerat, i takt med att coronanedstängningar förvärrat den ekonomiska krisen.

Saad al-Hariri är son till den tidigare premiärministern och affärsmagnaten Rafic al-Hariri, som dödades i ett bombdåd 2005.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning