Centralkriminalen misstänker: Poliser utsattes för mordförsök vid explosionen i Esbo – den misstänkta hittad död

Hela flervåningshuset evakuerades efter explosionen. Glassplitter vittnar om det inträffade. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

En allvarlig explosion inträffade i ett flervåningshus i Esbo på måndagskvällen. Två poliser skadades och en man som misstänks för mordförsök hittades död.

Kring klockan 20.30 på måndagskvällen larmades polis från polisinrättningen i Västra Nyland till en lägenhet i ett flervåningshus på Krutkällarvägen i Mäkkylä i Esbo.

I samband med uppdraget inträffade en explosion i lägenheten och båda poliserna i tjänst skadades. Det skedde enligt kriminalkommissarie Olli Töyräs vid Centralkriminalpolisen när poliserna öppnade dörren. Töyräs är undersökningsledare i fallet.

Poliserna skadades och fördes till sjukhus för vård. Några timmar senare, kring klockan 23, kunde de lämna sjukhuset.

En omfattande polisoperation pågick ändå i området under natten. Invånarna i huset där explosionen inträffat evakuerades som en försiktighetsåtgärd under måndagskvällen men får återvända till sina hem.

Det bor ungefär 20 bostäder i huset men inga andra personer ska ha skadats vid explosionen.

Oklart vem som larmade polisen

Enligt undersökningsledaren var de två poliserna ute på rutinuppdrag.

– Allt vi vet om bakgrunden är att polisen fick veta att de borde besöka personen, för att se hur hans hälsa och tillstånd i allmänhet var, säger Töyräs.

Polisen vet inte om det var personen själv eller någon annan som slog larmet.

Läs också: Forskare: Poliser möter allt mer grovt våld i arbetet

Enligt Töyräs hade sprängladdningen lagts dit med avsikt att skada den som öppnade dörren.

– Men att polisen var det tänkta offret vet vi ännu inte med säkerhet. I princip kan det ju ha varit gårdskarlen, fastighetsförvaltaren, eller någon helt annan. Det är ett av de huvudsakliga spåren vi utreder.

Under den insats som följde hittade polisen en död man, född 1979, i lägenheten. Det är han som nu misstänks för två mordförsök. Eftersom han är död kommer det inte att bli en rättegång i fallet.

Ekonomiska svårigheter

Den 41-åriga mannen hade ingen kriminell bakgrund, men enligt Yle hade mannen omfattande ekonomiska problem. Mannen hade inte betalat hyra sedan början av 2019.

Västra Nylands tingsrätt gav i februari 2019 mannen en vräkningsdom efter tre skuldöverträdelser på ett år.

Hyresvärden Mauri Vainikka säger till Yle att mannen hade varit hyresgäst i 13 år.

"Hyran betalades alltid i tid, tills situationen för några år sedan förändrades. Han fick svårigheter med att betala hyran."

Enligt Helsingin Sanomat ska mannen ha begått självmord innan poliserna gick in i bostaden. Men polisen väntar fortfarande på att en rättsmedicinsk undersökning ska göras.

– Dödsorsaken kan jag inte kommentera. Det är en av de viktigaste saker vi behöver veta, när vi sätter upp en tidslinje över skeendena, säger Töyräs.

Sprängladdningen skadade poliserna endast lindrigt. Ingen annan i huset ådrog sig skador, men fönster gick sönder, liksom delar av husets fasad.

Enligt HS uppgifter bestod laddningen av fyrverkeripjäser. Det vill undersökningsledaren varken bekräfta eller dementera.

– Vi utreder det just nu. Jag vill inte gissa eller spekulera när det pågår en teknisk undersökning. Vi samlar in bilder, prylar, allt som leder oss framåt på den punkten.

Något motiv vill Olli Töyräs inte uttala sig om, men han förnekar att det skulle finnas kopplingar till organiserad brottslighet eller terrorism.

Bild: Maija Hurme

Polisen fortsätter med tekniska undersökningar och med att höra grannar. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Inrikesministern kommenterar

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) kommenterar händelsen på Twitter:

"Polisen arbetar för att garantera allas vår säkerhet. Ofta är det arbetet också farligt."

"Jag önskar dem som skadats i sitt tjänsteutövande snabb bättring."

Det är andra gången på ett år som polis utsätts för misstänkt mordförsök. I augusti förra året larmades polis till Ölstens industriområde utanför Borgå.

Där gick två beväpnade personer, Richard och Raymond Granholm, till angrepp mot poliserna.

Rättegången i fallet skulle inledas i slutet av april, men på grund av smittrisk i rättssalen sköts den upp till slutet av augusti.

Artikeln har uppdaterats med kommentarer av Olli Töyräs vid Centralkriminalpolisen kl. 13.44 och med uppgifter om den misstänktas skulder kl. 19.41.

Polisen bevakade trafiken vid Mäkkylävägen i Esbo efter explosionen. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

En explosion i ett flervåningshus i Mäkkylä, Esbo orsakade ett stort polispådrag på måndagen. Allmänheten uppmanades hålla sig borta. Bild: Mikko Stig

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning