Minst 29 döda i terrordåd i Istanbul

Minst 29 människor, de flesta poliser, har dödats i dubbla sprängdåd i centrala Istanbul i Turkiet.

En bilbomb utlöstes utanför en fotbollsarena, följt av en självmordsattack några sekunder senare i en närliggande park.

Attacken hade poliser och civila som mål och syftet var så många offer som möjligt, säger Turkiets president Tayyip Erdogan i ett uttalande sent under kvällen, och kallar det ett terroristdåd.

Turkiets inrikesminister säger att 29 personer har dödats. 27 av dem är poliser. 166 personer har skadats, varav några opereras för svåra skador.

10 personer som misstänks för att vara inblandade i dåden har gripits.

Besiktas hemmaarena

Dåden inträffade i närheten av laget Besiktas hemmaarena, två timmar efter det att en fotbollsmatch mellan Besiktas och Bursaspor avslutats.

En av måltavlorna var en polisbuss.

– En bil full med sprängmedel förmodas ha exploderat där vår kravallstyrka sattes in strax efter det att fotbollsfansen skingrats efter matchen, sade inrikesminister Süleyman Soylu tidigare under kvällen.

Tv-bilder visade en brand utanför arenan och resterna av en bil.

Den andra sprängladdningen utlöstes av en självmordbombare i en park, inte långt från fotbollsarenan, 45 sekunder efter det att bilbomben utlösts med hjälp av en fjärrstyrning, enligt uppgifter från den turkiska regeringen.

"Som helvetet"

– Det var som helvetet. Lågor slog upp ända upp till himlen. Jag drack te på ett kafé i närheten, säger Omer Yilmaz, som arbetar på en moské rakt över gatan från fotbollsarenan.

– Människor slängde sig under borden, kvinnor började gråta. Fotbollsfans som också drack te på kaféet tog skydd, det var fruktansvärt, säger han till Reuters.

Ett flertal dåd har genomförts i Turkiets två största städer, huvudstaden Ankara och Istanbul, det senaste året. Det finns inga uppgifter om vilken grupp som misstänks ligga bakom lördagens dåd.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03