Explosion i bostadshus i Stockholm – "Jag hörde en fruktansvärd smäll"

De boende i huset har evakuerats. Bild: Anders Wiklund/TT

Explosionen i ett flerfamiljshus på Östermalm är en av de kraftigaste i regionen och polisen har inlett en särskild händelse. Huset fick stora skador och evakuerade väntar fortfarande på att återvända hem efter den förödande smällen.

Människor flera kilometer bort vaknade när något exploderade vid ett-tiden i måndagsnatt på Gyllenstiernsgatan i Stockholm.

– Det var en av de kraftigaste explosionerna vi har haft i den här regionen, säger Erik Widstrand, polisområdeschef, på en pressträff.

Läs också: Peter Al Fakir: Vi innerstadsbor fick en kuslig påminnelse om hur det kan kännas att bo i en utsatt förort

Händelsen är så pass allvarlig att polisen har inlett en särskild händelse och hela polisregionens resurser ställs därmed till förfogande.

– Det fanns en stor risk att människor också skulle ha kommit till skada, till exempel en hundägare som råkat gå förbi eller en bil som passerat, säger Erik Widstrand.

I utredningen samverkar polisen dels med den särskilda insatsen Operation rimfrost, dels med Säkerhetspolisen, som en ren rutin vid den här typen av grova brott. Utredningen i Stockholm kommer också att samarbeta med polisen i Uppsala efter den kraftiga explosionen där tidigt på måndagsmorgonen.

Huset fick omfattande skador i explosionen. Bild: Anders Wiklund/TT

Folk sprang

Både utanför och inuti huset är förödelsen stor. Glassplitter och bråte ligger på marken och flera fönster på båda sidor av huset har blåsts ut. Polisen, nationella bombskyddet och tekniker har arbetat på platsen under natten och dagen.

Martha Hodge, som bor i huset men ett par trapphus bort, vaknade och trodde direkt att det var en bomb.

– Jag gick upp och tittade ut genom fönstret till gården. Folk började springa ut, säger hon till TT.

– Hela huset skakade. Sängen skakade.

Även hennes sjuårige son vaknade och undrade vad som hade hänt.

– Vi tänkte aldrig att det skulle börja smälla här. Man blir jätteorolig, säger hon.

Främst trappuppgången och första våningen i huset har drabbats och bilar framför explosionsplatsen har helt eller delvis förstörts. Även Martha Hodges bil står parkerad utanför adressen men hon har inte kunnat kontrollera den ännu, eftersom den står innanför avspärrningarna.

– Vi vet inte om bilen är skadad, säger hon.

En fastighet och bilar i centrala Stockholm har skador efter en sprängladdning under natten till måndagen. Bild: Anders Wiklund/TT

Rasrisk undersöks

Ett 30-tal boende spontanevakuerade enligt polisen efter explosionen. Polisen spärrade sedan av ett stort område kring brottsplatsen och på måndag eftermiddag var det ännu inte klart när de som tvingats lämna sina bostäder skulle kunna återvända hem.

– Det senaste jag vet är att man ska kontrollera att det inte finns någon rasrisk och när det är klart måste vi kontrollera att vi är klara med en eventuell teknisk undersökning så det inte fördröjs, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen.

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och polisen säger sig ha fått in mycket tips och upplysningar. Ingen person har dock gripits. Det finns inte heller någon känd hotbild mot någon boende i huset.

– Men vi kommer att undersöka det noggrant, säger Erik Widstrand, som efterlyser allmänhetens hjälp i fallet:

– Det är oerhört viktigt för oss om man har sett personer eller fordon i området.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning