Expert: Solkrämer under 30 saknar effekt

Tvärsnitt av ett öra. Den utbuktande delen, nere till vänster, är ett fyra millimeter tjockt hudmelanom. Bild: Emma Grönqvist

Hudcancer har ökat kraftigt i Finland de senaste tjugo åren. Samtidigt utpekar flera experter solkrämer som marknadstrick. – En stor del av dessa krämer är humbug, säger hudläkaren Maria von Willebrand-Bäckman.

Solkrämer med en skyddsfaktor under 30 är praktiskt taget verkningslösa, skrev Erna Snellman i Helsingin Sanomat i maj. Snellman är professor i hudsjukdomar vid Tammerfors universitet, och sade att endast solkrämer med styrka över 30 fungerar, eftersom människor i regel smörjer in sig med ett för tunt lager.

Maria von Willebrand-Bäckman är hudläkare och patolog. När HBL träffar henne på labbet i Mejlans kikar hon i sitt mikroskop. Hudcancerprovet hon analyserar kommer från en femtiplus-man som bor i östra Finland.

– Han gick på en kontroll för något annat, typ en njursjukdom, men då fann läkaren att han hade en tumör på örat, säger von Willebrand-Bäckman.

Tumören är fyra millimeter tjock. En kurva visar att 80 procent av dem som har hudmelanom av den tjockleken är vid liv efter tio år.

Hudläkaren Maria von Willebrand Bäckman undersöker hudcancerprover i mikroskop. Bild: Emma Grönqvist

"1995 räknade Cancerregistret med 530 fall av hudmelanom. 2015 var det 1 515."

Hudmelanom är den farligaste formen av hudcancer. Att man drabbas kan bero på att man utsatt sig för UV-strålning från solen, haft någon underliggande grundsjukdom, genomgått en transplantation som kräver viss medicinering, eller så kan det vara genetiskt betingat.

Tänk skugga, kläder och solkräm

1. Håll dig i skuggan när solen skiner som starkast mellan klockan 11 och 15.

2. Kläder och huvudbonader skyddar bättre än solskyddskrämer.

3. Använd solskyddskräm med faktor 30 eller högre. Smörj in dig upprepade gånger, framför allt om du doppar dig emellan.

Källa: Virve Laivisto, utvecklingschef på Cancerorganisationerna

Den enda faktorn vi kan styra över är solljuset, och där är Maria von Willebrand-Bäckman lika skeptisk som Erna Snellman till solkrämer.

– Skyddsfaktor 10 skyddar endast i teorin. Det framgår av tester att man ändå blir brun.

Varför säljs sådana solkrämer då?

– Det är business. Företagen säljer sådant som har åtgång. Men en stor del av dessa krämer är humbug, säger von Willebrand-Bäckman.

Solkrämer som utger sig för att vara vattentäta är inte alltid det.

– Krämen sköljs delvis bort i vattnet, och då blir bara ett tunt lager kvar, som inte är tillräckligt för att ge skydd.

Virve Laivisto är utvecklingschef på Cancerorganisationerna. Hon är inte beredd att säga att solskyddskrämer med skyddsfaktor under 30 är verkningslösa.

– Köp ändå kämer med skyddsfaktor 30, helst 50. Och tänk på att bara för att du har solkräm betyder det inte att du kan sola hur mycket som helst, säger Laivisto.

Hudcancern ökar kraftigt i Finland

1995 räknade Cancerregistret med 530 fall av hudmelanom. 2005 var antalet uppe i 811, 2015 var siffran 1 515.

Fallen av hudmelanom har nästan tredubblats på tjugo år.

– En anledning är att vi lever längre. Risken för hudcancer ackumuleras, det vill säga om man bränner sig som barn, är risken högre för att man gör det igen senare i livet, säger von Willebrand-Bäckman.

Det här brukar uttryckas som att huden "minns".

Män drabbas i högre grad än kvinnor av hudmelanom, visar statistiken. von Willebrand-Bäckman menar att till exempel män som golfar, seglar eller är skalliga är överrepresenterade. Men det finns även andra gissel.

– Skönhetsidealen säger att du ska vara solbränd, fast forskningen visar att det inte är hälsosamt, säger von Willebrand-Bäckman.

Hudläkaren och patologen Maria von Willebrand Bäckman. Bild: Emma Grönqvist

Men dina armar är ju också bruna?

– Ja, jag var precis två veckor i Italien, men jag smorde varje dag in mig med solkräm över 30.

Löper jag risk för hudcancer, jag är väl ändå ganska solbränd?

– Du ser hälsosamt brun ut. Dessutom har du inte så många stora födelsemärken. Så du har nog bara fått gott om D-vitamin, säger von Willebrand-Bäckman.

Resor till södern syns i statistiken

Under de senaste tjugo åren har resor till sydligare länder ökat. Både von Willebrand-Bäckman och Virve Laivisto anger det som en orsak till att hudcancern skenar i väg i Finland. Det betyder trots allt inte att sydeuropéer lider av hudcancer i högre grad än vi.

– De har siesta när solen står som högst på himlen, mellan klockan 11 och 14. Vi finländare däremot badar i sol på ett sätt som de förstår att skydda sig mot, säger Virve Laivisto.

Laivisto menar att vissa hudtyper medför högre risk än andra att drabbas av hudcancer. Tumregeln är att blonda och rödhåriga är mer känsliga än mörkhåriga. Men det är endast en tumregel och Laivisto tillägger att hudtyperna skiljer sig från person till person.

Laivisto hälsar att man gärna får njuta av sommarvädret så länge man gör det med eftertanke.

– Hudcancer dyker upp med fördröjning. Man kan inte titta på huden när man ligger på stranden och se om man bränt sig, utan måste följa med i spegeln flera timmar, ibland dagar eller månader, efteråt, säger Laivisto.

Och misstänker man hudmelanom bör man direkt uppsöka vård, säger hon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning