Experter kritiserar Bollförbundets agerande i Qatar: "Borde inte ha åkt dit på läger"

Ilari Äijälä ställer sig kritisk till landslagets läger i Doha. Bild: SPT/Mats Ahlnäs

Kritiken mot landslagets januariläger är skarp. Bollförbundet spelar en dubbelroll i Qatar.

Bollförbundet har hamnat i skottgluggen den senaste tiden. Sedan det blev klart att herrlandslaget inleder 2019 med att åka på träningsläger till Qatar har det pyrt runt förbundet.

I tisdags gick Helsingin Sanomat ut med att Riku Riski valde att tacka nej till lägret av etiska skäl. Det blev en stor nyhet och det skrevs över hela Europa om Riski.

Kaari Mattila, generalsekreterare vid Förbundet för mänskliga rättigheter i Finland, anser att det är talande för hur medier arbetar.

– Medier tycker om nyheter som kan belysa en person eller ett mästerskap. Jag anser att det finns brist på en djupare diskussion om mänskliga rättigheter inom idrott. Hur tänker Finland i den här typen av frågor? På förbundsnivå bör man fundera på sådant.

Mattila understryker att idrottare inte borde sättas i ett läge där man tvingas välja. De internationella och nationella förbunden borde föra en kontinuerlig diskussion, tänka till och fatta besluten utifrån korrekt information.

"Tufft läge för spelarna"

Mattila får medhåll av Ilari Äijälä. Han är styrelsemedlem i spelarfacket i Finland (JPY), projektledare för "Rött kort till rasism" och en aktiv kraft i att öka förståelsen för frågor om etik, diskriminering och sexuella minoriteter i finländsk fotboll.

– Det blir ett väldigt tufft läge för spelarna – speciellt om man är debutant och landslaget har varit en dröm. Jag funderade på det här och vet ärligt talat inte hur jag skulle ha gjort. Det är en ära att spela i landslaget och därför blir det så svårt att tacka nej.

Äijälä, som avslutade sin spelarkarriär 2017, välkomnar den debatt som Riski väckte till liv.

– Jag tror inte att Riku hade trott att det skulle bli så här stort. Omfånget av publiciteten visar bristen på diskussion i de här frågorna. När jag hörde om Rikus beslut började jag le. Det var den dagens finaste nyhet.

Kaari Mattila säger att Finland är ett demokratiskt land och idrottare har alla möjligheter att visa sin ståndpunkt om de vill.

Hon poängterar ändå att man pratar om två olika former av makt. Ansvaret ska ligga hos förbunden. De har möjlighet att påverka på ett annat sätt.

– Om det finns något positivt med att Qatar ska arrangera VM, är det att många har lärt sig något. Idrottare har makt på sitt sätt. De kan påverka som förebilder och det är utmärkt om de vill stå för saker. De är ingen isolerad ö.

Ett kontroversiellt VM-värdland

Var ligger då problematiken i att åka till Qatar på träningsläger?

Landet arrangerar fotbolls-VM 2022 – ett kontroversiellt val. Rapporteringen om hur landet fick värdskapet och förhållandena vid arenabyggena har präglats av skarp kritik.

Människorättsorganisationerna Amnesty och Human Rights Watch har upprepade gånger publicerat larmrapporter om stora brister i arbetstagarnas rättigheter. Tonen har varit hård. De har bland annat rapporterat om slavliknande förhållanden, uteblivna löner och tusentals dödsfall bland arbetarna.

Efter internationella påtryckningar har Qatar tvingats justera sin lagstiftning, men så sent som förra hösten kom Amnesty med en rapport där det framgår att en mängd arbetstagare inte har fått lön på flera månader. Det är fortfarande oklart hur arbetstagarnas situation ser ut konkret.

Under veckan har en nordisk delegation besökt Qatar för att få mer kunskap om läget och försöka utöva påtryckningar genom dialog. Det är en fortsättning på de nordiska förbundens besök 2016 – en resa där Mattila var med som en av de nordiska människorättsexperterna.

Enligt Mattila är det inget fel med att förbundsfolk åker till Qatar. Det kan vara viktigt för att förstå och försöka påverka situationen samt när man drar upp riktlinjer för hur man agerar i framtiden i liknande frågor.

Att samtidigt utnyttja fina sportsliga förhållanden är däremot problematiskt.

– Det ger ett väldigt spretigt budskap när man också utnyttjar de idrottsliga fördelarna. Enligt min mening skulle man inte ha ordnat ett träningsläger i Qatar. Man kan inte kombinera de två olika sakerna på ett bra sätt, säger Mattila.

"En absurd tanke"

De senaste åren har Finland åkt på januariläger till Förenade Arabemiraten – ett annat land som har fått hård kritik för sin syn på mänskliga rättigheter. Årets samling är ändå annorlunda i och med rapporteringen som är direkt anknuten till Qatars VM-värdskap.

Mattila menar att Qatar är ett relativt lätt land att kritisera.

– Kritiken är helt befogad och man ska sätta stor press på Qatar, men olika aktörer är ovilligare att kritisera större länder där mästerskap ordnas.

Från Bollförbundets håll har man velat skilja på idrotten och politiken.

– Det är en absurd tanke i dag. Bollförbundet har en massa att förbättra och nu förs den här diskussionen. Nu gäller det att lära sig och titta framåt, säger Äijälä.

Tror du att förbundet har lärt sig?

– Man tvingas fundera på sina värderingar och val. Debatten kommer att väckas igen om nästa läger. Det blir tufft att stå över ett eventuellt VM, men nu hade Finland kunnat påverka allra mest genom att inte ordna sitt läger där. Det hade gett ett starkt budskap och sett snyggt ut i förbundets nya anda. Det blåser nya vindar där, men det tar ett tag att hitta riktningen.

Efter de intensiva dagarna har Bollförbundets ordförande Ari Lahti sagt att man lär tänka till innan man slår fast nästa lägerdestination.

– På förbundet förstod man nog inte att det här skulle bli så stort. Man borde ha varit mer förberedd och öppnat beslutsgången ännu mer, säger Äijälä.

På fredag spelar Finland mot Estland. Matchen startar klockan 14.00 och sänds i Viasats kanaler.

Många fotbollslag befinner sig på träningsläger i Qatar under januari. Enligt nyhetsbyrån AFP är det rekordmånga klubblag (10) som har rest till landet. Dessutom är ett antal landslag där.

Klubblag: Bayern München, Paris Saint-Germain, PSV Eindhoven, Club Brügge, KAS Eupen, Persepolis, Zenit S:t Petersburg, Spartak Moskva, Lokomotiv Moskva, FC Rostov.

Landslag: Finland, Sverige, Island, Estland, England (damer).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning