Experter kräver snabba åtgärder för att stoppa spridningen – "Vi har ont om tid"

– Det är sannolikt att de nya mutationerna börjar sprida sig i samhället förr eller senare, skriver en grupp experter. Bild: Jeanette Östman/SPT

Om det muterade coronaviruset som sprids i Storbritannien får fotfäste i Finland kan det leda till att samhället stängs ner, skriver experter i ett öppet brev.

Lägesbilden för coronaviruset har under de senaste veckorna förändrats på ett alarmerande sätt. Precis när ett vaccin är inom räckhåll sprids nya varianter av viruset, skriver en grupp experter i ett öppet brev på sajten Eroon koronasta.

Gruppen kräver snabba åtgärder för att stoppa epidemins framfart i Finland. Det görs genom att kväsa epidemin och samtidigt snabba upp vaccinationstakten. Dessutom ska den regionala beredskapen höjas.

– Att snabbt ta till åtgärder är nu det minst jobbiga sättet att säkra att samhället, sjukvården och ekonomin ska fortsätta fungera. Vi har ont om tid, skriver experterna.

Om det muterade coronaviruset som sprids i Storbritannien börjar spridas också här kan det enligt gruppen kräva att samhället stängs ner.

Det öppna brevet är undertecknat av ett trettiotal experter, bland dem Lasse Lehtonen, direktör för diagnostik vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, och Tuuli Lappalainen, professor vid Columbia University.

– Det är sannolikt att de nya mutationerna börjar sprida sig i samhället förr eller senare, skriver gruppen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning