Experter kommenterar fyra dagars arbetsvecka – allting är möjligt på lång sikt

Ekonomer anser att kortare arbetsveckor kräver ökad produktivitet, till exempel genom automatisering. I Finland har produktiviteten däremot knappt ökat alls på tio år. Bild: Pixabay

Experterna är överens om att en kortare arbetsvecka inte är realistiskt i dag. Bevisen för att det gynnar hälsan eller produktiviteten är skrala.

I augusti firade Socialdemokraterna i Finland sitt 120-årsjubileum. På trettondagen blev plötsligt ett uttalande från festligheterna en internationell nyhet. Flera medier rapporterar att Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) föreslår en fyra dagars arbetsvecka. Bland annat The Guardian, Daily Mail och Independent skriver om förslaget

Marins regering har dock inga planer på att förkorta finländarnas arbetsvecka.

Marin lyfte fram tanken i augusti. Då var hon fortfarande kommunikationsminister och talade om Socialdemokraternas målsättningar på ett mer allmänt plan. Demokraatti var först att rapportera om uttalandet som väckte debatt också då.

– Fyra dagars arbetsvecka eller sex timmars arbetsdag kanske är orealistiskt i dag, men kan bli verklighet i framtiden, kommenterade Marin frågan på Twitter.

Positiva bevis saknas

I Sverige har det gjorts flera försök med kortare arbetsveckor, främst vid offentliga sektorn. Det berättar Göran Kecklund, professor vid Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. De olika försöken har haft liknande resultat.

– Deltagarna upplevde försöket som positivt – men vem gillar inte att jobba mindre med samma lön. Man upplevde sig också mindre stressad. Men när det gäller hårda mätare som sjukskrivningar och biologiska faktorer så kunde man inte se någon tydlig positiv förändring, säger Kecklund.

Det talas mycket om att höja pensionsåldern och kortare arbetstid kan vara ett sätt för äldre att fortsätta i arbetslivet. Men att minska arbetstiden överlag utan att sänka lönerna kan bli dyrt och sänker man lönerna så uteblir nyttan.

– Kollar man på de som jobbar deltid med lägre lön så är effekterna inte alls positiva. Det blir svårare att klara ekonomin, vilket snarast ökar stressen.

Läs också: Arbete sex timmar till full lön – och lika effektivt som heldag?

Åldrande befolkning

Villkoret för kortare arbetstid är att produktiviteten ökar markant, säger Jaakko Kiander, forskningsdirektör vid Pensionsskyddscentralen. Han tror att allting är möjligt på lång sikt.

– Under 1900-talet mångfaldigades produktiviteten, vilket gjorde det möjligt att förkorta arbetstiden. Men början av det här århundradet har varit en besvikelse, säger Kiander.

Han lyfter också fram Finlands åldrande befolkning som en faktor som påverkar arbetstiden.

– Under det förra seklet hade vi en ganska ung befolkning. Men då det finns färre personer i arbetsför ålder så minskar också möjligheterna att förkorta arbetstiden.

Tvist om 24 timmar

Tuomas Kosonen, forskningschef på Löntagarnas forskningsinstitut, säger också att produktiviteten måste öka i snabbare takt än nu om man vill minska arbetstiden utan att sänka levnadsstandarden.

De senaste åren har utvecklingen snarast gått åt andra hållet. Produktiviteten sjönk efter finanskrisen 2008 och har knappt ökat sedan det. År 2016 förlängdes arbetstiden med 24 timmar per år för att förbättra Finlands konkurrenskraft. Nu pågår förhandlingar på arbetsmarknaden om att slopa de extra arbetstimmarna. Kosonen betonar att arbetstiden på kort och lång sikt är två olika diskussioner.

– Om vi i framtiden till exempel har en massa robotar som tar hand om tillväxten så kan det bli aktuellt med kortare arbetsdagar. Timmarna i konkurrenskraftsavtalet är en annan fråga med en annan tidshorisont, säger Kosonen.

Enligt Kosonen är längre arbetstid logiskt för företag med traditionella produktionslinjer, men för jobb som kräver mer tankeverksamhet är det svårare att se ett samband mellan produktionen och arbetstid.

– I vissa jobb kan produktiviteten öka om kortare arbetstid leder till att de anställda mår bra både psykiskt och fysiskt.

Kan det i så fall uppstå skillnader i arbetstid mellan olika branscher?

– Det kan vara enklare för personer med höga inkomster att skära ner på arbetstiden. Men i branscher där de anställda lever väldigt knappt så är det svårt att minska arbetstiden om inkomsterna också minskar.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning