Experter: Assange straffas för hårt

Rättsprocessen om USA:s begäran om att Julian Assange ska utlämnas inleddes under torsdagen i London. Arkivbild. Bild: Frank Augstein/AP/TT

Nästan ett års fängelse är ett oproportionerligt hårt straff för Wikileaksgrundaren Julian Assange, anser en grupp FN-experter.

Att han fängslats i högsäkerhetsfängelset Belmarsh "som om han dömts för ett allvarligt brott" verkar strida mot principer om nödvändighet och proportionalitet, säger experterna i ett uttalande.

Assange dömdes till 50 veckors fängelse för att ha brutit mot villkoren för sin borgen 2012. Enligt expertgruppen vid FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OHCHR, bör brottet ses som en mindre förseelse.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54