Expert: Turkiets regering kommer använda dådet

Människor förde blommor till bombplatsen i söndags. Bild: EPA/TOLGA BOZOGLU

Det turkiska styret kommer sannolikt att använda attackerna i Istanbul för att rättfärdiga sin hårdföra politik, tror en analytiker.

– Det är nog troligt att regeringen kommer att försöka använda sig av dådet för att legitimera sin egen politik och visa att den hårdföra linjen mot dem man har arresterat och avskedat är legitim, säger Aras Lindh, analytiker på Utrikespolitiska institutet.

Hur trovärdiga bedömer du regeringens anklagelser mot PKK?

– Om man tittar på de dåd som PKK har tagit på sig tidigare så har de framför allt riktat sig mot polisiära eller militära mål, vilket i den meningen talar för att de ligger bakom. Däremot har PKK inte tagit på sig dåd utanför de kurdiska områdena. Där har i stället en grupp som kallar sig Kurdistans frihetsfalkar, som PKK menar är en utbrytargrupp, tagit på sig attackerna. Även i de fallen var måltavlorna polisiära mål.

Attackerna måste ses i ljuset av att fredsprocessen med PKK har avbrutits och att det prokurdiska partiet HDP:s politiska möjligheter har begränsats, bland annat genom att dess språkrör och parlamentsledamöter fängslats, enligt Aras Lindh.

– De fredliga vägarna för dess sympatisörer har kringskurits. Under den tid som fredsprocessen pågick mellan PKK och turkiska regeringen förekom inte heller den här typen av dåd, vilket understryker vikten av att återgå till förhandlingar, säger han, samtidigt som han understryker att terror alltid ska fördömas.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning