Expert: Snuset ökar stadigt hos unga

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Andelen rökare minskar stadigt i Finland. I åldersgruppen 20-64-åringar är det endast 13 procent som längre bolmar. Nu tar nätverket Ett rökfritt Finland upp kampen mot snuset.

Nätverket Ett rökfritt Finland 2030 firar sitt 10-års jubileum i år. Enligt nätverkets statistik har andelen rökare minskat från 25 till 13 procent de senaste 18 åren. Ifall backspegeln justeras till 1940-talet är förändringen mer dramatisk än så. Omkring 76 procent av alla män rökte på 1940-talet. I dag är det 14,6 procent av männen och 11,9 procent av kvinnorna som blossar tobak.

– Det är rätt imponerande siffror. Resan till dagens situation har varit lång, men lagstiftningen och informationsarbetet har lett till goda resultat, säger professor Kari Reijula som är ordförande för nätverket Ett rökfritt Finland 2030.

Professor Kari Reijula och hälsoexperten Maija Kolstela på Andningsförbundet varnar nu för riskerna med snuset. Enligt Kolstela ökar snusandet stadigt bland unga. Ifall ingenting görs för att stoppa snusets framfart kan den hälsofrämjande utvecklingen upphöra i Finland, uppger Ett rökfritt Finland 2030 i ett pressmeddelande. Nätverket varnar för situationen i Sverige där omkring 20 procent av befolkningen snusar.

– Ett problem är den ojämna geografiska fördelningen av olika stödformer till dem som slutar röka. Rökningen minskar inte av sig själv utan det kräver ett målmedvetet arbete, säger Maija Kolstela.

Det var den tidigare statsministern Paavo Lipponen som tog initiativet till att grunda nätverket Ett rökfritt Finland 2008. Nätverkets och tobakslagens mål är att mindre än fem procent av befolkningen ska använda tobak eller andra nikotinprodukter senast 2030.

– Finland är det första landet i världen där denna målsättning har skrivits in i lagen. Det visar att våra beslutsfattare tar rökfrihetens hälsofrämjande inverkan på allvar, säger Kari Reijula.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03