Expert på desinformation: Putin avstyrde uppmärksamheten

Anneli Ahonen (till höger) jobbar i Bryssel med att upptäcka desinformationskampanjer. Till vänster Anna Tervahartiala som är chefredaktör på The Ulkopolitist och ledde debatten om falska nyheter. Bild: Maarit Laakkonen/SuomiAreena

Informationspåverkan och förvrängda nyheter har förekommit också kring toppmötet i Helsingfors, enligt en panel med experter och journalister.

Sedan ett par år tillbaka jobbar en grupp på fjorton personer med att identifiera desinformation från öst, närmare bestämt från Kreml, tillsatta av EU. En av dem är Anneli Ahonen, som är desinformationsanalytiker vid East Stratcom Task Force.

– När det gäller desinformationskampanjen från Ryssland är det klart att de är väl finansierade kampanjer. Desinformation är en del av del ryska militärdoktrinen, säger Ahonen och tillägger att det inte bara är fråga om offentliga kanaler utan också privata aktörer, som affärsmän som äger så kallade "trollfabriker".

– Gentemot det är det klart att våra fjorton personer ser smått ut, men ett viktigt beslut var att det arbete vi gör ska vara offentligt och publiceras. Vi gör nyhetsbrev om den senaste tekniken och de senaste desinformationskampanjerna, säger Ahonen.

Bland annat har det studerats hur mycket robotkonton inverkar på sociala medier.

Hon deltar i en paneldebatt i Björneborg som kretsar mycket kring just Ryssland – också för att en av de andra paneldeltagarna är Vasyl Myrosjnytjenko som är en av grundarna bakom ukrainska Ukraine Crisis Media Center.

– Jag följer ofta med ryska nyheter. När jag ser dem framträder en bild av människor som upplever att sanktionerna mot Ryssland inte är ett resultat av aggressioner och annektering av Krim, utan ett resultat av västländernas attack mot Putins land. Putin blir då den som skyddar alla mot denna attack, som kommer från en förfallen civilisation, som domineras av homosexuella och som tappat sina värderingar. Det här får människor att bli redo att ställa upp och försvara sig, säger Myrosjnytjenko.

Ahonen följde med medierna före, under och eftertoppmötet.

– Det vi såg före var hur Trump utmålades som ett offer för "den djupa staten", och kritik riktades i högre grad mot Obama. Trump utmålades som en partner, men förväntningarna på mötet tonades ändå ner, säger Ahonen.

– Det som var intressant att se under presskonferensen var hur Putin skapade distraktion från frågan om inblandning i det amerikanska presidentvalet. Han gjorde det genom att ta upp affärsmannen Bill Browder, anklagad för att med pengar han olagligt tjänat i Ryssland ska ha betalat 400 miljoner till Hillary Clintons kampanj. Det dröjde några timmar, så var det den här storyn som spreds på högerextrema sajter och sajter som ägnar sig åt konspirationsteorier. Det hjälpte inte att summan senare korrigerades – det var 400 000, inte 400 miljoner. Det handlade inte om summor utan om att röra om, distrahera och avleda uppmärksamhet från ämnet, säger Ahonen.

Vasyl Myrosjnytjenko tar upp en annan detalj från mötet – stunden då Putin talade om Krim.

– På journalistens fråga om annekteringen var olaglig svarade han att "vi höll en folkomröstning i enlighet med FN:s stadga." Genom att säga "vi" medgav han egentligen vem som ordnat den. Men den biten blev editerad i efterhand på presidentens officiella hemsida, säger han.

Editeringen gällde den ryska texten – gå man in och läser den engelska transkriberingen står där alltjämt "vi", och det hörs också i videon.

En falsk nyhet som fick uppmärksamhet i Finland var historien om att Helsingin Sanomat skulle ha krävt att Putin återbördar Viborg till Finland. Den storyn härstammade ändå ursprungligen från en satirsajt som skriver skämtnyheter. Den hade ändå vunnit mark och spridit på nätet tills Sanoma såg till att få den korrigerad på flera ställen. Incidenten var inte direkt jämförbar med planerade desinformationskampanjer.

Vasyl Myrosjnytjenko ger exempel på att det i Ukraina kan vara svårare att få något grepp om medielandskapet. Det finns två språk, ett splittrat informationslandskap och många människor som är på flykt inom landet. Ryskan får genomslagskraft bland dem som talar ryska.

– När EU i fjol godkände visumfrihet i Schengen för bärare av ukrainskt pass, förekom det nyheter på ryska om att det inte skulle fungera. Det sades att man ändå inte släpps över gränsen utan en hög av dokument. Men det är sådant som kan bevisas vara falskt när människor börjar resa och upptäcker att det inte är så, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning