Expert på barnomsorg: Kvinnor görs beroende av sina män

I Storbritannien ska mammorna, inte staten, ta hand om barnen. Vi har samma konversationer om hemmamammor som vi hade för femtio år sedan, säger Charlotte Faircloth, expert på föräldraskap. Har du inte råd att betala för barnomsorgen är det ditt problem.

Vad beror problemen på?

– Det finns stora skillnader mellan hur Storbritannien och Norden satsar på barnomsorg och jämlikhet, säger Charlotte Faircloth, expert på föräldraskap på University College London.

– Under Thatcher-eran i Storbritannien sade man att det inte finns något som heter samhälle. Det är familjens ansvar att ta hand om barnen, inte statens. Barnen anses inte vara i allmänhetens intresse, fastän de växer upp och kan bidra med mycket positivt till samhället. Tanken är att det är dina barn och om du inte har råd med dem är det ditt problem.

Hur påverkar det kvinnor i Storbritannien?

– Vi har samma konversationer som vi hade för femtio år sedan. Inte mycket har förändrats i hemmet och det är frustrerande. Många par räknar ut att det lönar sig ekonomiskt för en förälder att stanna hemma och oftast är det kvinnan som gör det. Det gör att kvinnor släpar efter i sina karriärer och tjänar mindre i det långa loppet. Det gör också kvinnor beroende av sina partners, ofta för första gången i sina liv. Otroligt många kvinnor lämnar arbetslivet och det innebär att arbetsgivarna går miste om kunskap och erfarenhet.

Hur dyr är barnomsorgen?

– Det är förlamande, kostnaderna är bland de högsta i världen och för många föräldrar är det deras andra största utgift efter bostadslånet. Många har ingen aning om hur dyrt det kommer att bli och kostnaderna har stora konsekvenser. För många innebär det att det inte längre lönar sig att jobba. Man måste tjäna över 2500 pund (ungefär 2800 euro) i månaden före skatt för att inte gå på minus.

– Varför har det inte skett någon förändring?

Språket man använder kring föräldraskap här fokuserar ofta på att en god förälder är en mamma. Man förutsätter att mamman fortfarande ska finnas i bakgrunden också då barnet går på dagis. Det här sättet att tänka blir en del av många kvinnors identitet och många använder det för att rationalisera varför de inte börjar jobba igen. Samtidigt kan det vara svårt att återvända till arbetslivet efter flera år som hemmamamma.

Vad kan man göra åt det?

– Det är upp till staten att fixa problemen. Familjerna borde få mer stöd så att det inte bara är upp till föräldrarna att ta hand om barnen. Vi behöver en utökad tillgång till barnomsorg och flexiblare dagistider, nu är det svårt att få hjälp om man inte har ett nio till fem-jobb. Föräldrapenning kunde också höjas så att föräldraledigheten inte innebär en ekonomisk smäll för många familjer. Det är också viktigt att föra diskussioner kring varför det är nödvändigt att ge familjer mer hjälp.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00