Expert om Trump: "Det har blivit en skråma i teflonytan"

USA:s president Donald Trump beskrev Helsingforstoppmötet som en stor framgång, men orsakade skandal på hemmaplan. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Toppmötet i Helsingfors mellan presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin kan ha satt en boll i rullning, som kan få dramatiska följder för president Trump – till och med riksrätt.– Nu får vi se hur skådespelet utvecklar sig, det är omöjligt att förutspå hur Republikanerna kommer att förhålla sig, säger Benita Heiskanen, docent i USA-forskning vid Åbo universitet och direktör för John Morton-institutet.

Presskonferensen efter toppmötet i Helsingfors på måndagskvällen fick Benita Heiskanen att sätta kaffet i vrångstrupen, och många med henne. Under presskonferensen fick USA:s president Donald Trump frågor om den ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet, bara ett par dagar efter att tolv ryska underrättelseofficerare åtalats för att bland annat ha hackat Demokraternas datorer under valrörelsen. Men Trump valde att tro den ryske presidenten i stället för de egna underrättelseorganen och förnekade inblandning – mitt för ögonen på hela världen.

– Det var ett blodisande ögonblick, säger Heiskanen, som direkt efter presskonferensen förutspådde skandal på hemmaplan.

Och reaktionerna lät inte vänta på sig. John Brennan, tidigare CIA-chef, beskrev presidentens kommentarer som landsförräderi. Republikanske senatorn John McCain kallade Trumps uttalanden för det skamligaste en amerikansk president gjort i mannaminne. New York Times citerar bland annat Newt Gingrich, tidigare Trumprådgivare, som kallar utspelet för Trumps allvarligaste misstag under presidentperioden, och räknar upp en rad andra inflytelserika republikaner som uttryckt sin bestörtning över Trumps uttalanden.

Nya åtal

Demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer för sin del kräver att Trumps närmaste rådgivare kallas till förhör i kongressen om samtalen kring toppmötet, och att presidenten begär att de tolv ryska officerarna utlämnas till USA. Han uppmanar Republikanerna att ställa sig bakom kraven.

– Republikanerna brukar ju inte lyssna på Demokraternas krav. Men det som är nytt nu är att det verkar ha uppstått en skråma i Trumps teflonyta, som allt hittills runnit av. Till och med den Trumpvänliga kanalen Fox News har varit kritisk, säger Heiskanen.

Hon påpekar att bägge herrarna på estraden, såväl Trump som Putin, är föremål för utredning. För Trumps del handlar det såväl om Trumpkampanjens eventuella Rysslandskopplingar som ett eventuellt hindrande av rättvisans gång i och med avskedandet av före detta FBI-chefen James Comey.

– Jag tror att nästa steg att följa med nu är vilka åtal som kommer härnäst. Ärendet stannar knappast vid detta. I åtalsskriften som släpptes förra veckan nämns flera amerikaner, så man kan förvänta sig fler åtal, tror Heiskanen.

Maktbalansen kan rubbas

Hur Republikanerna nu reagerar återstår att se.

– Hittar de någon manöver att förklara Trumps uttalanden på något sätt som vänder allt till det bästa? Det är helt omöjligt att förutspå om republikaner nu kommer att börja vända sig emot presidenten. Hittills har hela partiet anpassat sig efter Trump, vilket i sig är förbluffande, säger Heiskanen.

I kongressvalet i höst kan Republikanerna få betala priset för Trumps uttalanden. Då får man se hur djupa reporna i teflonytan är.

– Då får vi se om äggröran bränner fast. Men jag tror inte att det är avgörande vad Trumps supportrar anser, utan snarare om Demokraterna lyckas formulera ett budskap som kan mobilisera väljarna. Det har varit en utmaning hittills.

För tillfället har Republikanerna alla trumfar på hand med majoritet i såväl senaten som i representanthuset. Rubbas den här maktbalansen får det konsekvenser också för Trump.

– Demokraterna hoppas förstås på att återfå majoriteten i senaten och representanthuset. Kommer Demokraterna till makten, och beroende på särskilde åklagaren Robert Muellers utredning, kan sannolikheten för riksrätt öka, säger Heiskanen, och drar paralleller till Watergateskandalen på 1970-talet då president Richard Nixon tvingades avgå.

Rättelse 17.7 klockan 18.30: Den tidigare FBI-chefen heter James Comey, inte Jeff Comey som det stod tidigare i artikeln.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning