Expert: Låt oss hoppas på nedrustningsavtal

Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SAUL LOEB

Ett ömsesidigt löfte om att fortsätta nedrusta är det bästa som kan komma ut av toppmötet USA-Ryssland. Det säger experten Katri Pynnönniemi till HBL.

BJÖRNEBORG Det bästa som kan komma ut av toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin är en överenskommelse om att uppdatera och fortsätta nedrustningsavtalet Start när det löper ut om två år, 2021.

Det säger Katri Pynnöniemi, som är biträdande professor med rysk säkerhetspolitik som specialområde.

– Både Trump och Putin behöver internationella framgångar att visa upp på hemmaplan, och en deklaration om nedrustningsavtalet Start skulle få dem att framstå som fredsmäklare, säger Pynnöniemi.

Förtroendet för Putin har dalat, från skyhöga 80 procentstrecket till 49 procent i senaste mätning. Ett lyckat fotbolls-VM i kombination med ett lyckat toppmöte Ryssland-USA kunde bidra till att hyfsa siffrorna.

Också Trump vill komma hem med ett lyckat möte i bagaget. Det som ändå talar emot att Trump är beredd att diskutera Startavtalet är att han verkar ha satt en ära i att riva sönder avtal som hans företrädare Barack Obama signerade. Och Obamas underskrift finns på det nuvarande New Start-avtalet som bland annat innehåller ett löfte om att begränsa antalet utplacerade strategiska kärnvapenspetsar och reducera antalet missilbärare med hälften. Däremot finns det ingen begränsning på hur många kärnvapenstridsspetsar länderna får ha i lager.

– Det som talar för att Trump ändå kan ha ett intresse av att förnya avtalet är hans frustation över USA:s försvarsutgifter, säger Pynnöniemi.

Hon hör till de experter som helst hade sett ett bättre planerat toppmöte.

– Risken för improvisationer minskar om man har tid att planera. Som värdland kan man då också hålla agendan i ett hårdare grepp. Det som oroar nu är att man inte kommer att veta vad de två länderna enas om eftersom inga andra är närvarande.

Rättelse 13.47: Förtroendet för Putin är 49 procent i senaste mätning, inte 41 som det tidigare stod i artikeln. Preciserar att Obama skrivit under New Start-avtalet. Tidigare stod det bara Start-avtal.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03