Expert: Kraftfull signal från Nordkorea

Människor i Seoul tittar på en tv-sändning om Nordkoreas sprängning av sambandskontoret i Kaesong. Bild: Kim Do-Hun/TT-AP

Nordkorea har sprängt det nord-sydkoreanska sambandskontoret vid gränsen mellan länderna.Kim Jong-Uns syster varnade i helgen för att kontoret skulle jämnas med marken.– Det här pekar på att hon spelar en allt större roll, säger Nordkoreaexperten Niklas Swanström.

Explosionen i Kaesong skedde timmar efter det att Nordkoreas armé sagt sig stå "helt redo" att inta den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea, DMZ. I sydkoreanska nyhetssändningar syntes en kraftig rökpelare stiga mot himlen.

Nordkoreas säkerhetsrådgivare Kim You-Geun sade på en presskonferens att Nordkorea bär ansvaret för konsekvenserna av sprängningen. Från sydkoreanskt håll ses provokationen inte med blida ögon.

Invasion inte trolig

Niklas Swanström, Nordkoreaanalytiker och chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP) i Sverige, ser sprängningen som en kraftfull signal som kan tänkas stärka Nordkoreas förhandlingsläge. Sambandskontoret utgjorde en av omvärldens få kommunikationskanaler med det slutna landet.

– Det är inte mycket omvärlden kan göra nu. Jag tror att vi kommer se en större vilja att kompromissa med Nordkorea, vilket inte direkt är önskvärt. Det betyder att de verkligen får vatten på sin kvarn.

Men att Pyongyang skulle försöka sig på att inta DMZ känns inte troligt.

– Gör man det ställs man kniv mot kniv med USA. Jag tror inte att någon vill provocera fram ett krig.

Bröt kontakten

Niklas Swanström tror inte att Kim Jong-Uns styre är intresserat av nedrustning, vilket är vad USA och omvärlden vill se. Det Nordkorea har i kikaren är lyfta sanktioner och att i omvärldens ögon bli sedd som en "normal stat med kärnvapen".

– Nu är frågan vad som kommer att hända härnäst. Vanligtvis när vi ser den här typen av provokation från Nordkorea så betyder det att man förbereder någon form av militära tester eller fler provokationer, säger Niklas Swanström.

En tänkbar följd kan vara att Nordkorea för gott stänger ned industrierna i Kaesong, som mellan 2004 och 2016 fungerade som en ekonomisk brygga mellan Seoul och Pyongyang. Området försåg Nordkorea med viktig utländsk valuta och Sydkorea med billig, utbildad arbetskraft.

– Väljer man att helt plocka bort handelssamarbetet där så visar Nordkorea att man är villiga att ta de ekonomiska kostnaderna, säger Swanström.

De senaste veckorna har relationen mellan Nord- och Sydkorea blivit allt mer ansträngd. I förra veckan bröt Nordkorea all kontakt med grannen i syd. I helgen hotade Kim Yo-Jong, Kim Jong-Uns syster, att ställa till med en "tragisk scen vid det värdelösa sambandskontoret".

– Det här pekar på att hon spelar en allt större roll. Om hon leder detta stärker det hennes position, framför allt inom det militära. Det verkar vara en väldigt intelligent kvinna som Kim Jong-Un förlitar sig på. Kanske får hon en viktig roll i dialogen med USA, säger Swanström.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning