Expert: Kan ta år innan Madsen förstår

Peter Madsen i rätten enligt tecknaren Anne Gyrithe Schuett. Bild: Lehtikuva-AFP-Ritzau Scanpix/Anne Gyrithe Schuett

Peter Madsen lider sannolikt av en sexuell avvikelse. Den behandling som ska minska risken för att han återfaller i brott bygger mycket på hur motiverad han själv är. – En sådan behandling kan vara i flera år, säger Niklas Långström, psykiatriprofessor vid Karolinska institutet i Sverige.

Peter Madsen döms till livstids fängelse för mord och sexualbrott. Om domen står sig i högre instans kan 47-åringen behöva genomgå behandling för att få hjälp.

Niklas Långström har länge forskat kring vålds- och sexualbrottslighet. Om Madsen är mottaglig för vård återstår enligt honom att se.

– Återfallsförebyggande psykologisk behandling för dem som begår allvarliga sexualbrott eller våldsbrott bygger på att man har ett minimum av egen motivation. Och det är ofta en utmaning i början av en behandling.

Peter Madsen lider sannolikt av en sexuell avvikelse, och måste förstå vad han ställt till med för både samhället, anhöriga, offer och sig själv, enligt Långström.

– Förövaren måste tycka att något i behandlingen är meningsfullt, att kanske förbättra sin känslomässiga stabilitet och impulskontroll.

– Det kan ta många månader, till och med år, innan man förlikat sig med att "nu är jag dömd för det här".

Då handlar det inte om att jobba med "psykologisk första hjälpen", utan med tankesätt och sexuella tändningsmönster, säger han.

– Men det förutsätter att man åtminstone för sig själv erkänner att man går i gång på en stark sammanblandning av sex och våld, och gör man inte det då kan man förstås inte börja med det.