Expert: Kan ta år innan Madsen förstår

Peter Madsen i rätten enligt tecknaren Anne Gyrithe Schuett. Bild: Lehtikuva-AFP-Ritzau Scanpix/Anne Gyrithe Schuett

Peter Madsen lider sannolikt av en sexuell avvikelse. Den behandling som ska minska risken för att han återfaller i brott bygger mycket på hur motiverad han själv är. – En sådan behandling kan vara i flera år, säger Niklas Långström, psykiatriprofessor vid Karolinska institutet i Sverige.

Peter Madsen döms till livstids fängelse för mord och sexualbrott. Om domen står sig i högre instans kan 47-åringen behöva genomgå behandling för att få hjälp.

Niklas Långström har länge forskat kring vålds- och sexualbrottslighet. Om Madsen är mottaglig för vård återstår enligt honom att se.

– Återfallsförebyggande psykologisk behandling för dem som begår allvarliga sexualbrott eller våldsbrott bygger på att man har ett minimum av egen motivation. Och det är ofta en utmaning i början av en behandling.

Peter Madsen lider sannolikt av en sexuell avvikelse, och måste förstå vad han ställt till med för både samhället, anhöriga, offer och sig själv, enligt Långström.

– Förövaren måste tycka att något i behandlingen är meningsfullt, att kanske förbättra sin känslomässiga stabilitet och impulskontroll.

– Det kan ta många månader, till och med år, innan man förlikat sig med att "nu är jag dömd för det här".

Då handlar det inte om att jobba med "psykologisk första hjälpen", utan med tankesätt och sexuella tändningsmönster, säger han.

– Men det förutsätter att man åtminstone för sig själv erkänner att man går i gång på en stark sammanblandning av sex och våld, och gör man inte det då kan man förstås inte börja med det.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning