Exemplarisk musik vid lägerelden

Rootsbandet Juurakkos sound är så osannolikt bra, att man knappt tror det förrän man hör det, skriver Tove Djupsjöbacka.

ROOTSMUSIK

Juurakko

Oi, Maalina (Inkoon Musiikki)

Den som ännu inte stiftat bekantskap med ett band vid namn Juurakko, gör det nu! Deras sound är nämligen så osannolikt bra, att man knappt tror det förrän man hör det. Gruppen befinner sig på ett kreativt sätt precis i skärningspunkten mellan amerikansk blues och finsk folkmusik, dessa världar ligger ju inte alls långt borta från varandra, bägge är roots-musik.

Då jag försöker hitta på referenser till något liknande tänker jag snarast på Pekko Käppi eller Tuomari Nurmio. Men Juurakkos clou är sångsoundet – fyra superproffsiga kvinnoröster som klingar som en, utan att rösterna förlorar i personlighet. Tänk Rajatons Soila Sariola gånger fyra, och du kan föreställa dig soundet. Sången kompletteras med Eija Kankaanrantas kantele, som kan agera olika roller enligt behov (bas, gitarr ...). Sångarna spelar en hel rad olika instrument, men precis så mycket som är vettigt för att stöda sången, virtuosinstrumentalism är inget självändamål.

Det här är gruppens andra skiva, och låtmaterialet tycks allt mer hitta sin stil. Det känns som en stund vid lägerelden. Förutom att klangerna är organiska, som om man skulle sitta runt elden och spela och sjunga tillsammans, handlar det också om att berätta historier. De mörka färgerna är mer närvarande än tidigare, precis som lägereldsstämning lätt mynnar ut i spökhistorier ... En tydlig historia ger låten en tydlig stämning, som Korte-Heikin lupaus, där huvudpersonen efter sin död föds på nytt som varg, eller titelspåret som handlar om Själös sista invånare, som dog 1785 ensam på ön där man placerat spetälskesjuka. Neiti se istuu kammiossa är en blues som baserar sig helt på en gammal medeltida ballad, en utmärkt kombination.

Tove Djupsjöbacka Musikkritiker

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00