Ex-riksdagsledamot lämnar sitt jobb efter kommentar om ”människoskräp”

Vårdbolaget Pihlajalinna tar avstånd från Riikka Moilanens uttalande om ”människoskräp”. Moilanen har jobbat som vd för koncernens dotterbolag i Uleåborg.

Ex-riksdagsledamoten och kommunfullmäktigeledamoten Riikka Moilanen (C) lämnar sitt jobb som vd för vårdbolaget Pihlajalinnas dotterbolag i Uleåborg, Pihlajalinna Oulu Ab. Pihlajalinnakoncernen meddelade om saken på tisdagen.

Orsaken till avskedet är Moilanens anförande i Uleåborgs kommunfullmäktige i måndags. Moilanen använde då uttrycket "människoskräp" under en diskussion som handlade om renhållningen av stadens centrum.

– Nu undrar jag, då vi har diskuterat den nersölade stenläggningen och annan nedskräpning, vad Uleåborgs stad ska göra till det människoskräp som finns där i förvånansvärd omfattning, jag menar alltså sådana mindre bemedlade personer som professionellt använder alkohol, droger, rusmedel och har gjort Isokatu till sitt hem, sade Moilanen.

Moilanens uttalande väckte gott om uppmärksamhet både på sociala och i traditionella medier.

Pihlajalinna tar avstånd från uttalandet och påpekar att det inte motsvarar bolagets värdegrund.

– Vi kan inte acceptera, att en person som jobbar som chef på Pihlajalinna uttalar sig om nödställda personer på så sätt som Moilanen uttalade sig i kommunfullmäktige. Oberoende av sjukdomar och livssituation är varje människas liv värdefullt och människovärde okränkbart, säger Pihlajalinnakoncernens vd Joni Aaltonen i bolagets pressmeddelande.

Enligt Aaltonen var beslutet om att Moilanen lämnar bolaget samstämmigt. Ny vd för dotterbolaget i Uleåborg blir Juha Rautio, som hittills jobbat som chef med ansvar för strategiska projekt.

Moilanen var riksdagsledamot för Centern under mandatperioden 2003–2007. Hon har varit medlem i Uleåborgs kommunfullmäktige sedan 1996.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning