Ex-guvernör mördad i kartellfäste i Mexiko

Aristóteles Sandoval, tidigare guvernör i den mexikanska delstaten Jalisco, sköts ihjäl under ett restaurangbesök natten till fredag. Arkivbild från 2016. Bild: Refugio Ruiz/TT-AP

En tidigare guvernör har blivit mördad i den mexikanska delstaten Jalisco – där en av landets mäktigaste narkotikakarteller växte sig stor under hans styre.

46-årige Aristóteles Sandoval var guvernör mellan 2013 och 2018. På fredagskvällen befann han sig på en restaurang i strandorten Puerto Vallarta. Strax efter klockan halv två på natten gick han på toaletten när mördaren gick till attack och sköt honom i ryggen, meddelar åklagarväsendet enligt mexikanska medier.

Eldstrider följde och en av Sandovals livvakter skadades svårt.

Jaliscos justitieminister misstänker att åtta till tio personer var inblandade i mordplanen. En anonym tjänsteman säger till Reuters att misstankarna riktas mot narkotikakartellen CJNG, som ligger bakom en stor del av det omfattande och dödliga våld som kommit att prägla delstaten.

– Det är ett ärende som kommer att utredas så att motivet blir känt och de ansvariga straffas, säger Mexikos president Andrés Manuel López Obrador vid en presskonferens.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning