Ex-Finaviachefer hotas av villkorligt fängelse

Bild: Ville Männikkö

Åklagaren yrkar villkorligt fängelse i minst ett och ett halvt år för Finavias tidigare vice vd och finansieringsdirektör. De står åtalade för missbruk av förtroendeställning inför Vanda tingsrätt.

Finavia, som administrerar flygplatserna i Finland, ingick 2009–2012 derivatavtal som enligt åklagaren bröt mot bolagets interna instruktioner och bolagets intresse. Finavia gick 34 miljoner euro på minus då avtalen upplöstes.

Enligt åtalet har Finavias tidigare vd Ari Haapanen undertecknat en fullmakt som gav finansieringsdirektören rätt att underteckna derivatavtal i Finavias namn. Enligt bolagets direktiv skulle avtal endast ha fått ingås för att skydda bolagets låneportföljd.

– Under åren 2009–2011 har (finansieringsdirektören) ingått derivatavtal i Finavias namn, som inte i verkligheten haft som syfte att skydda lån. Avtalen har inte varit knutna till specifika lån. Dessutom har de varit förknippade med kännbara risker för Finavias del, står det i åtalet.

Enligt åklagaren har finansieringsdirektören deltagit i förhandlingarna om minst 14 avtal som strider mot Finavias regelverk. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning