Ex-advokatens vittnesmål: Trump är en rasist och lurendrejare

Michael Cohen, Donald Trumps tidigare advokat. Bild: TT-AP/Alex Brandon

När president Donald Trumps förre advokat Michael Cohen inledde sitt vittnesmål inför USA:s kongress uttryckte han ånger för att ha tackat ja till att börja jobba för Trump. – Han är en rasist. Han är en lurendrejare. Han är en bedragare, sade Cohen i sitt inledningsanförande.

"Han ljuger för att korta sin fängelsetid", skrev Donald Trump på Twitter före utfrågningen sedan detaljer om vad Michael Cohen skulle säga läckt ut.

Flera amerikanska medier hade redan tidigare tagit del av vad Cohen skulle säga under onsdagens vittnesmål. Efter en dispyt om utfrågningen skulle uppskjutas inleddes den till slut på utsatt tid.

Cohen vittnade bakom stängda dörrar i tisdags. Under torsdagen kommer han också att vittna bakom stängda dörrar.

Trumps ex-advokat gav exempel på varför han anser att presidenten är rasist.

– Han bad mig nämna ett enda land, styrt av en svart människa, som inte är ett skithål, sade Cohen.

Sin värsta version

Cohen säger att Trump aldrig förväntade sig att vinna presidentvalet utan bara såg det som en enorm kampanj för att stärka sitt varumärke.

– Han har inget intresse av att hjälpa den här nationen.

Trumps advokat säger att han lärt känna Trump väl under åren som han arbetade med honom, och att Trump beordrat honom att ljuga.

– Sedan han blev president har han blivit den värsta versionen av sig själv.

Trump: Cohen ljuger

Några timmar efter att vittnesmålet på förhand nått pressen skrev Donald Trump på Twitter att Michael Cohen bara var en av flera advokater som han anlitat och att Cohen hade flera andra klienter.

"Han gjorde dumma saker utan koppling till Trump. Han ljuger för att korta sin fängelsetid", skev Donald Trump på Twitter.

I december dömdes Cohen till tre års fängelse för att under valrörelsen 2016 ha betalat kvinnor, bland andra porraktrisen Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels, för att hålla tyst om påstådda affärer med Trump. Cohen visade upp en check som påstås visa att Trump betalat honom pengar för detta. Cohen ska också ha uppmanats att ljuga för USA:s första dam Melania Trump.

Åtalet och domen mot Cohen är ett av resultaten av den större så kallade Rysslandsutredningen, som sedan 2017 undersöker rysk inblandning i USA:s presidentval – en utredning som ryckt allt närmare presidenten själv.

Trumps roll knäckfråga

Men frågorna från representanthusets utredningsutskott kretsar också kring det som blivit knäckfrågan i Rysslandsutredningen: om presidenten själv uppmanat Michael Cohen, eller någon annan av sina nära medarbetare, att ljuga för kongressen.

Cohen erkände att han ljugit inför kongressen, men sade även att han inte kan presentera några bevis för att Trump samarbetat med Ryssland under sin presidentkampanj.

– Men jag har mina misstankar, sade Cohen.

Han har tidigare uppgett att han ljugit för kongressen gällande Trumps potentiella byggprojekt av ett så kallat Trump Tower i Moskva. Cohen berättade under onsdagen att Trump ska ha fört förhandlingar om att bygga skyskrapan under tiden som hans presidentkampanj pågick för fullt. Enligt Cohen ska även Trump underförstått uppmanat honom att ljuga om byggplanerna.

Cohen berättade också att Vita husets advokater gick igenom och förändrade hans vittnesmål som han gav när han tidigare vittnade och ljög för kongressen.

Utfrågningen har vid två tidigare tillfällen skjutits upp av Michael Cohen själv, som uppgett att han känt sig hotad av presidenten och dennes advokat.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning