Evakueringsflyg från Cypern och Portugal på fredag

Utrikesministeriet och Finnair erbjuder resenärer i södern en möjlighet att återvända till Finland på fredag. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Utrikesministeriet ordnar särskilda evakueringsflyg för resenärer som vill återvända till Finland på fredag.

Utrikesministeriet och det statliga flygbolaget Finnair erbjuder på fredag tre evakueringsflyg för resenärer som återvänder till Finland. Flygen avgår från Cypern, Portugal och den portugisiska ön Madeira. Biljetterna till flygen säljs via Finnairs biljettförsäljning.

Flygen avgår från Pafos i Cypern, Faro i Portugal och Funchal i Madeira.

– I vart och ett av områdena finns det tiotals finländska resenärer som inte har andra reella möjligheter att återvända till Finland. Dessutom har myndighetsbegränsningar försvårat situationen märkbart, särskilt på Cypern, säger enhetschef Antti Putkonen vid Utrikesministeriets enhet för konsulära ärenden i ett pressmeddelande.

Utrikesministeriet bedömer dagligen om det finns behov att arrangera evakueringsflyg. Det primära alternativet för resor till hemlandet är dock fortfarande kommersiella förbindelser, påminner ministeriet.

Den globala flygtrafiken har minskat betydligt efter att sjukdomen covid-19 som orsakas av det nya coronaviruset började sprida sig i världen.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning