Evakueringsflyg från Cypern och Portugal på fredag

Utrikesministeriet och Finnair erbjuder resenärer i södern en möjlighet att återvända till Finland på fredag. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Utrikesministeriet ordnar särskilda evakueringsflyg för resenärer som vill återvända till Finland på fredag.

Utrikesministeriet och det statliga flygbolaget Finnair erbjuder på fredag tre evakueringsflyg för resenärer som återvänder till Finland. Flygen avgår från Cypern, Portugal och den portugisiska ön Madeira. Biljetterna till flygen säljs via Finnairs biljettförsäljning.

Flygen avgår från Pafos i Cypern, Faro i Portugal och Funchal i Madeira.

– I vart och ett av områdena finns det tiotals finländska resenärer som inte har andra reella möjligheter att återvända till Finland. Dessutom har myndighetsbegränsningar försvårat situationen märkbart, särskilt på Cypern, säger enhetschef Antti Putkonen vid Utrikesministeriets enhet för konsulära ärenden i ett pressmeddelande.

Utrikesministeriet bedömer dagligen om det finns behov att arrangera evakueringsflyg. Det primära alternativet för resor till hemlandet är dock fortfarande kommersiella förbindelser, påminner ministeriet.

Den globala flygtrafiken har minskat betydligt efter att sjukdomen covid-19 som orsakas av det nya coronaviruset började sprida sig i världen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning