Eva Wahlström om den tuffa boxningsvardagen: "Jag har ont överallt, kan inte sova och är hungrig"

Den 2 augusti möter Eva Wahlström mexikanskan Yareli Larios. Motståndarens pappa är den forne världsmästaren Óscar Larios. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

Två veckor före Eva Wahlströms största utmaning i karriären upptäckte läkarna ett hål i näthinnan. Upplevelsen var ändå oförglömlig. "Nu känns det som jag tas på allvar", säger hon inför nästa stora fajt.

Vad är du beredd att göra för att vara bäst i världen?

Eva Wahlström skrattar när hon ska svara. Boxning är verkligen ingen dans på rosor.

Hon är ett levande exempel på det.

–  Det var tufft att bli världsmästare. Under årens lopp har jag haft skador, blodproppar och andra problem. Jag och min tränare fick ändå chansen att fortsätta vårt gemensamma projekt.

För drygt tio år sedan drabbades Wahlström av en svår infektionssjukdom. Den orsakade en paus i karriären och begränsar fortfarande hennes träning.

Trots det har 38-åringen haft WBC-förbundets titelbälte i superfjädervikt i över fyra år.

–  Nu är jag starkare än för ett par år sedan. Jag tränar hårdare och proffsigare.

Men:

–  Det är verkligen inte samma sak att försvara en VM-titel som att vinna den.

"Känns som jag tas på allvar"

Den 2 augusti ska Wahlström upp i ringen för att försvara sin VM-titel. Motståndaren kommer från Mexiko och heter Yareli Larios.

Den här gången är allt väldigt annorlunda. Fajten är huvudmatchen vid en gala i legendariska Las Vegas.

–  Det är väldigt stort, säger Wahlström och ler brett.

Bakom fajten står en stark kraft i boxningsvärlden. Ikonen Roy Jones Jr och hans stab tog kontakt med Wahlström i början av året.

–  Jag har blivit tagen av hur mycket respekt Jones-familjen har för mig. Nu känns det som att jag tas på allvar.

Matchen, arenan och motståndaren går i linje med Wahlströms syn på vad hon vill göra när karriären viker in på upploppet. Hon söker efter utmaningarna.

–  Jag älskar dem. De är min grej och de motiverar mig. Jag har boxats i tjugotre år och upplevt otroligt mycket, men jag hann bli lite uttråkad på att gå matcher i Finland år efter år. Jag kände att jag behövde något nytt.

På Idrottsgalan i vintras fick Eva Wahlström pris som årets förebild. "Jag vet att många unga följer mig och jag blev väldigt glad över att få det priset", säger hon. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

Tvingades till operation

Augusti-matchen i Las Vegas blir Wahlströms andra drabbning i USA. Före jul stötte hon på sin hittills största utmaning i karriären.

2018 såg ut att bli ett riktigt tungt år med en enda match. Då dök möjligheten att åka till New York och boxas mot stjärnan Katie Taylor upp med kort varsel.

–  Jag är väldigt stolt över mig själv. Mentalt var den tiden jättetung, men jag klarade det och jag är nöjd med min insats. Det finns inga om runt den matchen. Det finns ingenting som jag kunde ha gjort bättre. Ingenting.

Oddsen var verkligen emot Wahlström. Först flyttades titelmatchen mot Firuza Sjaripova tre gånger innan den till slut ställdes in. Sedan kom nya bakslag ett par veckor före matchen mot Taylor.

–  Man genomför olika läkargranskningar för att få grönt ljus. Då visade det sig att jag hade ett hål i näthinnan. Två veckor före matchen blev det en ögonoperation.

Dessutom boxades Wahlström i en tyngre viktklass.

–  Även om jag förlorade stort är jag väldigt glad över att jag fick uppleva det. Jag är i ett läge där jag har uppfyllt mina drömmar. Jag har vunnit allt jag har velat vinna. Då blir det viktigare att få uppleva saker.

Hur var det att boxas i Madison Square Garden?

–  Egentligen var det inte speciellt. När jag kom in i hallen tänkte jag "jaha, det här är det som de pratar om". Uppbyggnaden till de här matcherna är större. Sedan blir det bara teater.

–  En sak blev väldigt konkret. Ringen är likadan överallt. Under matchen spelar det ingen roll var jag är. I hela mitt liv har jag varit lika nervös för en liten match i Brunakärr som att gå upp i Madison Square Garden.

Jobbigt utan spikat matchdatum

Nu får Wahlström boxas i Las Vegas. För ungefär två veckor sedan spikades matchen mot Larios.

–  Den flyttades också tre gånger.

Hon konstaterar att det är väldigt jobbigt.

–  Det blir frustrerande. Jag kan inte slå fast något annat. När det inte finns ett fastslaget datum borde jag jobba med annat också. Jag har en massa andra saker som jag också borde göra och jag får ingen lön för att träna.

Hur får du det att gå runt?

–  Det är tufft och stressande. Utan matchdatum vet jag inget och det blir knepigt med sponsorer. När datumet kommer lugnar allt ner sig. Just nu är det mindre stressigt än i våras.

Samarbetet med Roy Jones Jr garanterar fler matcher i USA. Wahlström behöver bara skriva under kontrakten.

–  Oberoende av resultat kommer det nya matcher, men jag har märkt att det är precis samma sak med en amerikansk och en finländsk promotor. Datum ändras och motståndare byts ut.

Eva Wahlström säger att man kan utveckla tekniken i det oändliga som boxare. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

"Har ont överallt"

Frågetecknen har också påverkat förberedelserna. Wahlström har tränat hårt utan ett exakt mål i flera månader.

–  När jag tränar hårt betyder det att jag har ont överallt, inte kan sova och är hungrig på grund av att jag måste hålla nere vikten. Då känns det jobbigt att inte ha ett mål.

–  Nu vet jag varför jag pressar mig så hårt. När matchen startar känns det bra att veta att jag har den här träningen bakom mig.

Hon säger att hon är i väldigt bra form. I juli inleds sparringträningen som ska bygga upp formen till dusten mot Larios.

Däremot vet Wahlström att hon aldrig blir fullärd. Det är boxningens dna. Sporten öppnar ständigt nya dörrar.

Frågan är hur många som Wahlström gläntar på innan hon lägger handskarna på hyllan.

–  Allt beror på hur det känns. Jag är inte skyldig någon något. Efter VM-titeln har jag varit fri. Jag vill sluta så länge jag fortfarande är bra.

Eva Wahlström har totalt gått 24 matcher som proffs. Hon har bara förlorat en av de fajterna.

I april 2015 tog hon WBC-förbundets titelbälte i superfjädervikt. Sedan dess har hon försvarat bältet fyra gånger:

18 mars 2016: Poängseger mot Dahiana Santana.

17 december 2016: Poängseger mot Anahi Esther Sanchez.

6 maj 2017: Poängseger mot Mayra Alejandra Gomez.

6 april 2018: Poängseger mot Melissa St. Vil.

Wahlström gick sin senaste match (i lättvikt) i december mot Katie Taylor. Hon förlorade med klara siffror.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning