Eva Wahlström möter "världens bästa Taylor" i Madison Square Garden

Bild: Lehtikuva/Tobias Schwarz

Katie Taylor anses allmänt vara den bästa kvinnliga boxaren på moder jord. Henne ska Eva Wahlström möta i New York i mytomspunna Madison Square Garden om ett par veckor.

Irländskan Taylor, med OS-guld som amatör på meritlistan, ska försvara sina mästarbälten i lättvikt mot finländskan som ursprungligen skulle gå en VM-match mot Firuza Sjaripova från Kazakstan i S:t Petersburg ett par dagar före jul.

Sjaripova ställde dock in och hänvisade till skada. Wahlströms agent Petri Paimander inledde omedelbart förhandlingar med Taylors stödtrupper och matchen har redan fått grönt ljus av irländskans promotor Matchroom. Nu hänger det ännu på att galans arrangör, Golden Boy Promotions, ger grönt ljus. Och jodå, Golden Boy Promotions är grundat av och ägs av forne storstjärnan Oscar de la Hoya.

– Vi väntar ännu på att Golden Boy Promotions godkänner matchen, säger Paimander till Ilta-Sanomat.

Matchen i New York gäller WBA och IBF-bältena.

Galans huvudnummer är matchen mellan mexikanska superstjärnan Saul "Canelo" Alvarez och britten Rocky Fielding.

Taylor, 32, anses allmänt som den bästa kvinnliga boxaren i världen. Men i OS 2016 i Rio förlorade hon mot Mira Potkonen. Det blev hennes sista match som amatör. Som proffs har hon vunnit samtliga elva matcher och boxat till sig två mästarbälten i lättvikt (61,2 kg). Wahlström brukar boxas i en viktklass under men ställer nu upp i "Taylors" klass.

Taylor vann fem VM-guld och ett OS-guld som amatör.

Wahlström, 38, är WBC-mästare i 59 kg-klassen. Hon har vunnit 22 av 23 proffsmatcher. En match har slutat oavgjort.

Taylor, som är favorit också nu, mötte Wahlström åtta gånger som amatör. Irländskan vann samtliga duster.

För matchen mot Sjaripova kunde Ilta-Sanomat berätta att Wahlström skulle ha fått 50 000 euro, hennes överlägset största gage i karriären. Mot Taylor blir det enligt samma källa inte riktigt lika mycket klirr i kassan men ändå den största checken i Wahlströms proffskarriär.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning