Eva Wahlströms dröm går i uppfyllelse: Katie är alla tiders bästa damboxare

Eva Wahlström. Bild: Lehtikuva/Mesut Turan

På lördag går Eva Wahlströms stora dröm i uppfyllelse. Hon möter den oerhört meriterade världsmästaren och gamla rivalen Katie Taylor i Madison Square Garden i en VM-titelmatch i en ny viktklass.

Lördag kväll i New York, en av världens mest prestigefyllda arenor med 20 000 människor på läktaren och en drömmotståndare i andra ringhörnan. Det blir inte mycket bättre än så för en boxare.

– Visst är det stort. Jag har alltid velat boxas i en så stor arena. Jag trivs allra bäst framför en stor publik, säger Eva Wahlström som på lördag utmanar obesegrade världsmästaren i lättvikt Katie Taylor i Madison Square Garden i New York.

Wahlström skulle egentligen försvara sin VM-titel i sin egen viktklass, superfjädervikt (59 kilo), nästa vecka mot Kazakstans Firuza Sjaripova men motståndaren drog sig ur kampen på grund av skada. Den enorma besvikelsen förvandlades snabbt till sprudlande glädje då det blev klart att Wahlström i stället får kliva upp på karriärens största scen mot superstjärnan Taylor.

– Det har varit ganska vilt. Jag hade tidigare fått ett anbud av Katies team. När matchen mot Sjaripova inte blev av så öppnade det för en ny chans. Jag fick en natt på mig att ta beslutet och tackade ja. Jag är jättelycklig över att få chansen. Att möta Taylor är ett minne som jag vill ha av karriären, berättar Wahlström.

Gammal bekant

Wahlström känner till Taylor sedan ungefär femton år tillbaka. Den unga irländskan gjorde stort intryck på den åtta år äldre Wahlström.

– Hon var 17 eller 18 år då och jag var väldigt imponerad. Jag mejlade henne och sade att "jag är Eva från Finland, kan vi träna tillsammans?". Jag besökte Irland ett par gånger för att träna.

Det blev oundvikligt att supertalangens och Wahlströms vägar skulle mötas som motståndare i amatörturneringar. Wahlström som på amatörtiden vann två EM-silver fick se sig slagen inte mindre än åtta gånger av Taylor, som är OS-vinnare, femfaldig världs- och sexfaldig Europamästare.

– Jag har förlorat alla mina matcher mot henne men många kamper har varit jämna. I EM-finalen 2005 ledde hon med 19–17 sent i matchen och jag höll på att vända men sedan bröt hon min näsa med sin armbåge. Jag respekterar henne väldigt mycket som boxare men också som person. Fast hon är framgångsrik har hon inte förändrats, hon är väldigt ödmjuk.

Taylor, 32, blev proffs för två år sedan och har sedan dess vunnit samtliga elva matcher. Hon är IBF- och WBA-förbundets världsmästare i lättvikt (61,2 kg) och storfavorit då hon försvarar sina VM-titlar i "The Garden" på lördag.

– Katie är alla tiders bästa damboxare alla viktklasser medräknat. Både som amatör och som proffs. Alla förstår säkert hur hård den här utmaningen är, säger Wahlström vars VM-titel inte står på spel mot Taylor.

Mötet med Taylor är en dröm som går i uppfyllelse för Wahlström, men förberedelserna är inte ens nära ideala.

– Jag hade alltid tänkt att då jag möter Katie så kommer jag att förbereda mig flera månader. Nu fick jag tre veckor, säger Wahlström skrattande.

Bra tajmning är a och o

Men trots sina övertygande meriter är Taylor inte omöjlig att besegra – i OS i Rio lyckades en finländare chockera den irländska stjärnan. Mira Potkonen, som Wahlström tränade med inför matchen mot Sjaripova, krossade Taylors OS-dröm i kvartsfinalen.

Wahlström har diskuterat Taylor både med Potkonen och hennes tränare Maarit Teuronen men skillnaden mellan amatör- och proffsboxning är så markant att det knappast påverkar matchen.

Oddsen är inte på Wahlströms sida i en ny viktklass, på fiendemark och med lättare boxningshandskar, men Wahlström vill ta vara på sin unika chans och besegra superstjärnan.

– Då måste allt funka. Katie är oerhört snabb och det enda sättet att slå henne är att ha bra tajmning. Hon ångar på starkt från start så jag måste vara beredd. I de första ronderna får hon attackera och slösa sina krafter. Sedan ska jag vinna situationer och pressa henne. Hon är sämst i situationerna efter att hon själv anfallit. Det är då jag ska slå till. Vi se hur det går, säger Wahlström.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning