Eva tillrättavisar Antti Rinne

Näringslivets delegation Eva anser att regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) har missuppfattat Evas tidigare uttalanden om källskatten. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Näringslivets delegation Eva anser att regeringssonderaren, Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne, har missuppfattat Evas tidigare uttalanden om källskatten.

Enligt Eva borde man med hjälp av källskatter kunna sänka beskattningen av kapitalinkomster.

– När Antti Rinne nu hänvisar till källskatten och använder Evas publikation som inspirationskälla så lönar det sig att återvända till ursprungskällan. Kärnan i vårt förslag var att sänka kapitalbeskattningen, inte att höja den, skriver Evas direktör Emilia Kullas på Twitter.

Enligt Verkkouutiset påstod Rinne tidigare på tisdagen att Eva har föreslagit att regeringen ska satsa på källskatter. Evas analys har skrivits av biträdande professor Tomi Viitala vid Aalto-universitetet som föreslår att kapitalbeskattningen sänks med 6 procentenheter och att hälften av denna sänkning skulle finansieras med inkomster från källskatter.

– Den nuvarande kapitalbeskattningen är rätt hög i en internationell jämförelse. Det går att sänka kapitalskatterna om skattebasen utvidgas, skriver Viitala i sin analys.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39