Eva Röse tillbaka på tv som Maria Wern: "Det är väldigt mäktigt"

Eva Röse är tillbaka med en ny säsong av Maria Wern. Bild: TT/Anders Wiklund

Känner du Maria Wern? Polisen från Anna Janssons deckare som också blivit tv-serie. Nu har nya avsnitt premiär. – Det känns otroligt coolt att det blev en sådan succé, säger Eva Röse som spelar Wern.

Eva Röse är tillbaka som kriminalinspektör Maria Wern när en ny säsong har premiär på svenska TV4. Det innebär också att det är tioårsjubileum för serien, vars första säsong sändes 2008.

– Det är väldigt mäktigt, tycker jag. Det känns otroligt coolt att det blev en sådan succé. Det hade man ju ingen aning om när man gick och provfilmade första gången. Då skulle det ju bara bli ett fristående drama på fyra delar.

Maria Wern baseras på Anna Janssons deckare med samma namn. För ett par år sedan lämnade serien böckernas handling, vilket gör att Eva Röse kan påverka mer.

– Jag har kunnat vara mycket mer delaktig i vad jag, Eva, vill ska hända med Maria. Det är fantastiskt att kunna ha den möjligheten att göra det, säger hon.

Eva Röse berättar att rollfiguren Maria Wern har börjat släppa på garden, både förra säsongen och denna.

– Jag har tyckt att hon är intressant, för hon har haft så stark integritet och har inte varit så lätt att komma inpå livet. Det har varit väldigt roligt att få hålla det fortet i så många år. Det blir mycket hemligheter med en person som inte säljer ut sig som mellandagsrea hela tiden. Men efter ett tag kommer också ett starkt behov av att få se hennes sprickor, säger hon.

Drama på hemmaplan

I den nya säsongen behandlas bland annat politikerhot under Almedalsveckan på Gotland samt ett gisslandrama på en gymnasieskola. Och så ska Maria och Sebastian (Erik Johansson) försöka att flytta ihop.

– Det har tagit många år, men nu ska de försöka med det. Så det är drama både på hemmaplan och ute i världen, säger Eva Röse.

Maria Wern har premiär i TV4 den 22 augusti.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning