Eva Dahlgren vill inte passa in

En ynnest. Att skriva låtar är en avgörande och lycklig del av att vara Eva Dahlgren. Bild: Cata Portin

Vid fyllda 55 har Eva Dahlgren äntligen lärt sig att hon inte behöver anpassa sig och tacka ja till allt som erbjuds.

47 svenska kulturpersoner stod nyligen som undertecknare till ett upprop mot att Sverige skärper sin flyktingpolitik. Eva Dahlgren var en av undertecknarna, tillsammans med namn som Henrik Schyffert och Nina Persson.

Uppropet fick ett blandat mottagande. Somliga raljerade och ansåg att musiker ska skriva låtar i stället för debattartiklar. Medan andra hävdade att artister, poeter och författare är vår tids visselblåsare med uppgift att forma samhället och opinionen.

– En konstnär ska vara medveten om att man har en röst och att man kan påverka, säger Eva Dahlgren.

– Men att man skriver musik och böcker betyder inte att man är bra på att ha åsikter.

Eva Dahlgren hör till de artister som ofta bli ombedda att offentligt ta ställning för eller mot något. Oftast tackar hon nej.

– Man måste välja sina tillfällen och det här kändes som ett väldigt viktigt upprop.

– Vi har stiftat lagar under fredstid och de lagarna ska gälla även när det är otryggt. När det uppstår en krissituation som den nu pågående flyktingströmmen måste man hitta på ett sätt att lösa den.

Viktigast för den som tar ställning i en brännande fråga är att inte nöja sig med att konstatera hur orättvist något är.

– Man måste sätta sig in i problematiken och veta vad man anser. Och dessutom måste man vara personligt engagerad.

Hittade ljuset

Nio år har gått sedan förra albumet, Petroleum och tång. Under de här åren har Eva Dahlgren satt upp en självbiografisk monolog, deltagit i Så mycket bättre och lärt sig filma med en super 8-kamera.

Men nu är Dahlgren åter aktuell med ett album, döpt till Jag sjunger ljuset.

– Jag insåg att något saknades i det som är Eva Dahlgren och det var att skriva låtar.

– Att skriva musik är en stor del av mig och handlar också om hur jag förhåller mig till livet.

Resultatet blev ett album som är en hyllning till ljuset och livet, med musik där ljuset är en del av ljudet. Men det tog lång tid och i ett skede tvingades Dahlgren skrota allt det jobb hon gjort i en studio i New York.

– Jag tappade självförtroendet, blev deppig och tyckte att mina låtar var dåliga. Men sedan hittade jag musikproducenten Johannes Berglund, född i Umeå liksom jag, och då flöt arbetet på.

Fyrtio år som artist

"Jag vill inte passa in där jag inte passar in", sjunger Eva Dahlgren i låten Blå på nya albumet.

Dahlgren skiner upp på tal om just den här meningen.

– Det är skönt att bli äldre och våga säga nej. Förr hände det ofta att jag försökte passa in i något sammanhang, bara för att upptäcka att nej, det här vill jag inte vara med om.

Men åtminstone en avgörande gång hände det att Eva Dahlgren också som ung sade ifrån.

– I början av karriären deltog jag i Melodifestivalen två gånger men efter andra gången bestämde jag mig för att nu fick det vara nog.

– Det var ett moget beslut med tanke på att jag var bara 19 år då.

Nu närmar sig 40-årsjubileet som artist och Eva Dahlgren säger att hon tror att hon kommer att skriva musik resten av livet.

– Däremot vet jag inte hur länge jag jobbar professionellt med musik. Och karriärskjulet behöver jag inte gå in i längre.

Eva Dahlgren bor numera halva året i New York, tillsammans med sin Efva (Attling). Där, på en liten klubb, hörde hon nyligen en konsert med den 67-åriga bluesstjärnan Bonnie Raitt – en konsert hon beskriver som fantastisk trots att hon inte är en bluesdiggare.

Konserten stärkte henne i förvissningen om hur privilegierad hon är.

– Det känns som en ynnest att få ha en passion.

Profil

Eva Dahlgren

Ålder: 55 år.

Familj: Gift med smyckedesignern Efva Attling.

Karriär: En av Sveriges folkkäraste och mest framgångsrika artister. Fick skivkontrakt efter att ha framträtt i Sveriges magasin och albumdebuterade 1978. Deltog sedan i Melodifestivalen både 1979 och 1980. Under 1980-talet gav hon ut en rad album – bland annat Fria världen 1.989 som innehöll hitsingeln Ängeln i rummet. Deltog i Så mycket bättre 2011 och var 2014 en av de första artisterna som valdes in i Swedish Music Hall of Fame. Har även skrivit barnböcker och medarbetade i filmen Jag är Ingrid.

Framgångar: Albumet En blekt blondins hjärta från 1991 är hennes största kommersiella framgång – skivan sålde i flera hundratusen exemplar och renderade henne flera grammisar på Grammisgalan.

Aktuell: Nya albumet Jag sjunger ljuset släpps den 22 april. Den 4 maj ger Eva Dahlgren en konsert i Helsingfors.

Senast lästa bok: Stoner av John Williams. Det är en fantastisk bok som handlar om allt och inget.

Gillar: Att drömma. Att planera resor, också sådana som inte förverkligas, och att resa. Lyckligtvis tycker min Efva också om att resa. Efter fyra-fem månader på samma plats vill vi båda packa kappsäckarna och dra iväg.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46