Eva Dahlgren tillbaka i ljuset

Fullbordat. Eva Dahlgren har övervunnit sin hårda självkritik. Bild: Cata Portin

Skivan för sångerskan tillbaka till 80-talets melodiska magi.

POP

Eva Dahlgren

Jag sjunger ljuset (Sony)

För tjugofem år sedan nådde Eva Dahlgren sin stora karriärtopp i och med skivan En blekt blondins hjärta som sålde i mer än en halv miljon, vann fem grammisar, och var späckad med hitlåtar. Efter det har hon snarast gått in för att skapa distans till framgången och de få gånger hon gett ut nya album också sökt ett mer avskalat uttryck.

När aktuella Jag sjunger ljuset nu utkommer har det gått nästan ett decennium sedan hon senast var skivaktuell, och hon har i intervjuer redovisat att hon under den tiden upplevt det som svårt att få fram nytt material. Självkritiken innebar också att hon efter att ha spelat in en hel skiva med Nathan Larson i New York lade det inspelade på hyllan, och började om från början med Umeåproducenten Johannes Berglund.

Så processen har varit snårig, men slutresultatet är en helhet som vad stämningskraft och låtstyrka beträffar är den naturliga uppföljaren till framgångsutgåvorna i skiftet mellan 80- och 90-tal. Hon är tillbaka i den melodiska magi hon hade just då, men nu med ett levande organiskt sound som bara någon enstaka gång får en onödigt storvulen symfonisk överbyggnad.

Det är musik man blir rörd och berörd av, mestadels väldigt vackra sånger, och hennes röst är på samma gång skört eterisk och laddad.

Eva Dahlgren uppträder på Circus i Helsingfors på onsdag kväll. Med är också Vasas Flora och Fauna.

Henrik Jansson Författare

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning