Eva Dahlgren donerar intäkter från Sverigedemokrat

Bild: Dan Hansson/SvD/SCANPIX

Eva Dahlgren donerar alla intäkter från Jimmie Åkessons cover på hennes låt Ung och stolt. "Som upphovskvinna kommer jag att skänka till dem som arbetar för ett mångkulturellt Sverige", skriver Dahlgren på Instagram.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har gett ut en version av Eva Dahlgrens låt Ung och stolt. Det är Åkessons band Bedårande Barn som gör en cover på låten från 1987. Låten framfördes även inför Åkessons sommartal i Sölvesborg i helgen, skriver Expressen.

Eva Dahlgren hade inte informerats om att covern nu även finns på Youtube där videon kallas "officiell", och i ett Instagraminlägg kommenterar hon nu Åkessons låtval:

"Det har kommit till min vetskap att min låt 'Ung & stolt' i en nyinspelad version används i sammanhang som är oförenliga med textens budskap och min syn på världen. Alla som någonsin kommit i kontakt med mig och min musik förstår det", skriver hon.

Dahlgren skriver också att hon inte har några lagliga möjligheter att stoppa covern, men att hon tänker donera intäkterna:

"De förhoppningsvis få intäkter som denna version kommer att tillfalla mig som upphovskvinna kommer jag att skänka till dem som arbetar för ett mångkulturellt Sverige".

Åkesson och hans band har tidigare ifrågasatts efter nyinspelningar av andra artisters låtar. När de i fjol gjorde en cover på Simon Ådahls Be för Sverige beslutade Ådahl, som inte heller han informerats i förväg, att skänka alla intäkter till ett projekt för flyktingar.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46