Eva Biaudet: "Vi måste få ett slut på rasismen!"

Riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP) har tidigare jobbat som minoritetsombudsman. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Finland upplevs som det mest rasistiska landet av tolv EU-länder, enligt en färsk rapport. – Det är en skam för vårt land, säger riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP).

I rapporten Black in the EU uppger 63 procent av de intervjuade att de har upplevt rasistiska trakasserier de senaste fem åren. Det är den högsta siffran av de tolv länderna i rapporten.

– Det kan inte fortsätta så här, utan vi måste verkligen bryta trenden och ta tag i det här problemet. Vi måste intensifiera och effektivera arbetet mot rasism. Det är en nationell angelägenhet och politikerna vid makten bär ett särskilt ansvar, säger riksdagsledamot Eva Biaudet i ett pressmeddelande.

I undersökningen uppger 45 procent att deras barn utsatts för rasism i skolan.

– Det är hjärtskärande. Skolor ska vara trygga platser där eleverna ska kunna vistas utan att behöva känna sig rädda eller utsättas för rasism, säger Biaudet i pressmeddelandet.

Rapporten rekommenderar bland annat att Finlands regering gör upp en nationell handlingsplan mot rasism. Enligt Biaudet finns det ingen anledning att vänta.

– Denna regering måste sätta i gång arbetet.

De grönas riksdagsledamot Emma Kari kräver åtgärder av regeringen. Hon vill ta itu med rasismen genom lagstiftning.

För rapporten intervjuades närmare sex tusen personer. De flesta var första eller andra generationens invandrare från olika länder i Afrika.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning