Eva Biaudet: Synd för Finland att det inte blev Thors

Eva Biaudet. Bild: Roni Rekomaa

Tidigare minoritetsombudsmannen Eva Biaudet (SFP) ser det faktum att regeringen inte utsåg Astrid Thors till jämställdhetsombudsman som ett tecken på att man vill minska jämställdhetsarbetets tyngd.

– Idén är att ombudsmannen ska vara en stark röst för jämlikheten. Det är nog mest synd om Finland att man inte tog fasta på att en så meriterad person valdes att sköta ett sådant här uppdrag, säger Eva Biaudet.

Hon påpekar att arbets- och justitieminister Jari Lindström (Sannf) misstar sig om han tror att ombudsmannen ska tycka lika som han i alla frågor.

– Ombudsmännen är självständiga laglighetsövervakare som har ett klart mandat. Ofta gäller det att kritisera regeringen och ministrarna, säger hon.

Biaudet anser att regeringen redan tidigare har visat tecken på att vilja nagga jämställdhetsarbetet i kanterna. När regeringen i fjol ville slå ihop diskrimineringsombudsmannens och jämställdhetsombudsmannens uppgifter jobbade hon väldigt aktivt emot det tillsammans med flera kvinnoorganisationer. Projektet stoppades.

– Vi framhävde att de här institutionerna är unika i världen. Att de har visat sig vara ett av best practices i Finland. Jag hoppas det här inte är ett straff för min rörelse, säger Biaudet. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning